“Ölüm şehrin üzerinde şöyle bir gezdi; herkesi, birden oluşacak harabenin altında bırakmak için bekliyordu... İşte bu, çözümü olmayan korkunun ta kendisiydi, kötülükten ve savaştan bile daha çok ürküten korkunun..."
Bu sözler, 18. yüzyılda deprem bilimi okuyan bir öğrenciye ait... Sarsılan bir dünya insanın sadece varoluşunu değil, akli dengesini de tehdit ediyor; çünkü insanlar, yıllar boyu üstünde yaşadıkları toprağın sağlam olduğuna inanmak istiyorlar. "Bir kaya kadar sağlam" deyimi, insanların bu güveninin bir sonucu hiç kuşkusuz... Ne var ki, bu oldukça zayıf ve yersiz bir güven... Geçerliliği de ancak depremin ilk saniyesine kadar sürüyor.
Her ne kadar onu yaşayanlara korkunç gelse de, deprem, yağmur damlalarının yeryüzüne düşüşü, ya da rüzgarların esişi kadar olası ve doğal bir olay... Yeryüzünün 4.6 milyarlık geçmişinde her sene 1 milyondan fazla deprem olduğu artık biliniyor. Bu da her gün, her 30 dakikada bir deprem olduğunu gösteriyor. Tabii ki, bu depremlerden çoğu bir kahve fincanının yerinden oynatamayacak kadar hafif sarsıntılar ve bunları modern aletler olmaksızın farketmek olanaksız. Ancak, bu depremlerin 3000'den fazlası her sene yeryüzünde hissediliyor, 20'den fazlası da ciddi hasarlara yol açabiliyor, özellikle de kalabalık yerleşim bölgelerine denk geldikleri zaman...
Bir tesadüf sonucu da olsa, insanlar sismik olarak aktif bölgeleri yerleşim yerleri olarak seçerek, depremlerin vereceği hasarın artmasına istemeden de olsa yardımcı oluyorlar. Bu bölgelerin başında Akdeniz, Pasifik Okyanusu, Orta Doğu'nun dağlık kuşakları, Hindistan. Çin ve Karayib adaları geliyor. Depremler ve deprem sonucunda oluşan yangın, açlık ve yoksulluk gibi diğer afetler, her yıl 10 ila 15 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Tarihe bakıldığında durumun daha da vahim olduğu apaçık ortada; kayıtlar tutulmaya başlandığından beri (Çin'de 30 yüzyıl öncesinden bu yana) depremlerde ölen insanların sayısı 13 milyonu geçmiş durumda...
Afrika'nın dağlık kısımları, Amerikanın düzlük kısımları, Asya'nın stepleri, Amazon yağmur ormanları ve Pasifik kıyıları deprem riski taşıyan bölgeler... Ancak gerçek şu ki, her yerde ve her zaman bir deprem olabilir. 1964 yılında oluşan büyük Alaska depremini takip eden senede, dünyada 22 ana deprem oldu. İtalya dört kez, Türkiye üç kez, İran ve Şili de ikişer kez sallandılar. Yugoslavya, Yunanistan, Afganistan, Endonezya, Sumatra, Yeni Gine, Kenya, Cezayir, Japonya, Meksika, aynı yıl içinde birer kez sallandılar. 1964 senesi, sismik aktivite açısından oldukça haraketliydi.
Yorumlar
Vay be neleri kutsal kabul etmişler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız