Yeni bir çalışmada, Avusturya’da bir aile mezarlığına gömülü çocuğun mumyalanmış kalıntılarının “sanal otopsisi”, çocuğun Güneş ışığı eksikliğinden öldüğünü ortaya koyuyor.
Avusturya aristokrasisinin önde gelen bir üyesi olan Starhemberg Kontunun ilk doğan oğlu Reichard Wilhelm olduğuna inanılan genç çocuk, Rönesans döneminde (14. ve 17. yüzyıllar arasında) yaşadı ve henüz 10 ila 18 aylıkken öldü.
Çocuğun ayrıcalıklı yetiştirilmesine rağmen, bir grup bilim insanı, aşırı beslenme yetersizliği ve zatürreden trajik bir şekilde erken ölüm yaşadığı sonucuna vardı.
Bilim insanları bu keşfi, kapüşonlu ipek bir paltoya sarılı ve sol eli karnının üzerinde olarak bulunan mumyaya BT taraması ve radyokarbon tarihlemesi yaparken yaptı. Taramalar, kaburgalarında malformasyonlar, raşitizme işaret eden klasik yetersiz beslenme belirtileri gösterdi.
Raşitik bir tespih olarak bilinen bu malformasyonlar, D vitamini eksikliği nedeniyle kaburga kemiğinin şişkinlikleri tespih boncuklarına benzemeye başladığında ortaya çıkar. Çocuğun kalan yumuşak dokuları, öldüğünde aşırı kilolu olduğunu gösterdi ve yetersiz beslenme olasılığını ortadan kaldırdı.
Çalışmanın baş yazarı ve Almanya’daki Münih-Bogenhausen Akademik Kliniği’nden bir patolog olan Andreas Nerlich, “Obezite ile ciddi bir vitamin eksikliğinin kombinasyonu, yalnızca genel olarak ‘iyi’ bir beslenme durumu ile birlikte neredeyse hiç güneş ışığına maruz kalmama ile açıklanabilir.” diyor.
Kaynak: https://arkeofili.com/bu-ronesans-cocugu-gunes-isigi-eksikliginden-olmus/
Yorumlar
İlginç
Güneş eksikliğinden ölmek mi?! Ürkütücü...
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız