Ocak 08, 2025

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

1 BÜYÜK İSKENDER

Büyük İskender, “kayıp” mezarlarla ilgili listelerin hemen hemen hepsinin başında geliyor. MÖ 326’da Makedonya’nın bu genç kralı, Yunanistan ve Mısır’dan bugünkü Afganistan ve Kuzey Hindistan’a kadar antik dünyanın çoğunu fethetti. Babil’de muhtemelen sıtma veya tifodan veya çok fazla şarap içmekten (bazıları zehirlendiğini iddia ediyor) hastalanıp MÖ 323’te öldüğünde daha da fazlasını fethetmek üzereydi.

İskender’in cesedi bal içinde saklandı ve Mısır’a nakledildi. Önce Memphis’e, ardından iki kez kendi adını taşıyan İskenderiye şehrinde iki mezara gömüldü. Ancak İskenderiye, MS dördüncü ve beşinci yüzyıllarda büyük ölçüde tahrip edildi ve arkeologlar cesedinin nerede olduğunu bilmiyorlar.

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

2 CENGİZ HAN

Moğol lideri Cengiz Han, MS 1227’de, yaklaşık 67 yaşında öldüğünde, şimdiki Ukrayna’dan Çin’e uzanan bir imparatorluk kurmuştu. Ölümü hastalığa, av yaralanmalarına veya savaşa atfedildi; Yaklaşık 75 yıl sonra, İtalyan gezgin Marco Polo, Cengiz Han’ın sefer sırasında enfekte olmuş bir ok yarasından öldüğünü bildirdi. Polo ayrıca mezarın yerini bilen 20.000’den fazla kişinin gizli kalması için öldürüldüğünü iddia etti. Arkeologlar şimdi mezarın kuzey Çin’in Ordos bölgesinde bir yerde olabileceğini düşünüyorlar.

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

3 HUN İMPARATORU ATTİLA

Attila, MS beşinci yüzyılda doğu ve orta Avrupa’yı işgal eden ve Gotlar, Alanlar ve Bulgarlardan oluşan müttefik gruplarla güçlü Hun İmparatorluğu’nu oluşturan göçebe bir pagan halk olan Hunların lideriydi.

Attila, MS 434’te yönetiminin başlamasından sonra hem Doğu hem de Batı Roma İmparatorluğu’nun en korkulan düşmanlarından biriydi, ancak söylendiğine göre 453’te yaklaşık 47 yaşında, düğün gecesinde öldü. Raporlar, şenlikler sırasında şiddetli kanama geçirdiğini söylüyor ve adı Gotik kökenlere işaret eden yeni karısı Ildico tarafından zehirlenmiş olabileceğine dair spekülasyonlar var. Attila’nın Macaristan’da bir yerlerde değerli eserler arasına gömüldüğü sanılıyor, ancak onu gömen hizmetkarların mezarın yerini gizli tutmak için öldürüldüğü söyleniyor.

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

4 KLEOPATRA VE MARCUS ANTONIUS

Kleopatra VII Philopator, Mısır’ın son kraliçesi ve Julius Caesar’ın yakın arkadaşı ve yardımcısı olan Romalı general Marcus Antonius’un sevgilisiydi. Caesar’ın öldürülmesinden sonra Antonius, Caesar’ın varisi Octavianus ile ittifak kurdu, ancak daha sonra ona isyan etti ve görünüşe göre Mısır ve Roma’nın doğu bölgelerini kendisi ve varisleri için tutmak istiyordu.

Ancak Antonius ve Kleopatra, MÖ 31’de Octavianus’un güçlerine karşı belirleyici Aktium Savaşı’nı kaybettiler ve Kleopatra krallığını kaybetmekle karşı karşıya kaldı – bunun üzerine MÖ 30’da İskenderiye’de ölümcül bir yılana kasıtlı olarak kendini ısırttıktan sonra öldü. Bu arada Antonius’un Kleopatra’nın ölümünü duyduktan sonra kılıcıyla kendini öldürdüğü söylenir. Birlikte gömülmüş olabilecekleri düşünülüyor, ancak nerede olduğu bilinmiyor.

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

5 I. AMENHOTEP

I. Amenhotep, yaklaşık MÖ 1525’ten MÖ 1504’e kadar eski Mısır’ın firavunuydu. Mumyası, 19. yüzyılda, modern Mısır şehri Luksor yakınlarında, onu mezar soyguncularından korumak için saklandığı bir mezarda bulundu, ancak kraliyet mezarı hiç keşfedilmedi.

I. Amenhotep, Mısır’da birçok tapınağı yeniden inşa eden ve Mısır kontrolünü yabancı topraklara yaymaya çalışan güçlü bir firavun gibi görünüyor. Daha sonraki Mısırlılar arasında tarihi bir figür olarak çok popülerdi ve onuruna bir cenaze kültü kuruldu.

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

6 KHUFU

Eski Mısırlılar özenli kraliyet mezarlarıyla ünlü ve kayıp mezarlarının çoğu bu listede yer alıyor. Bununla birlikte, en eski Mısır krallarından birinin mezarı kesin olarak kaybolmuş değil. Çünkü bu, bugüne kadar Kahire yakınlarındaki manzaraya hakim olan Büyük Giza Piramidi. Ancak, Khufu’nun cesedinin gömüldüğü o geniş piramitteki oda, oradaki gömülü geçitlerin ve odaların çoğu keşfedilmiş olmasına rağmen, hiçbir zaman bulunamadı.

Keops olarak da bilinen Khufu, Mısır’ı MÖ 2551’den MÖ 2528’e kadar yönetti. Kozmik ışınları kullanan son taramalar, piramidin içinde gizli bir tüneli ortaya çıkardı, ancak şu ana kadar, bunun gizli bir mezar odasına götürebileceğine dair bir kanıt yok.

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

7 II. THUTMOSE

II. Thutmose, MÖ 1492’den MÖ 1479’a kadar firavundu. Mumyası, I. Amenhotep’inkiyle aynı mezar koleksiyonundaydı, ancak mezarı hiçbir zaman bulunamadı. II. Thutmose, ölümünden sonra firavun ve kendi başına güçlü bir hükümdar olan Kraliçe Hatşepsut’un kocası (ve üvey erkek kardeşi) olarak biliniyor.

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

8 NEFERTITI

Nefertiti, antik çağda Mısır kraliçesi olarak ünlüydü ve 1912’de eski bir Mısır atölyesinin kalıntıları arasında taş heykeller için bir model olduğu varsayılan boyalı ahşap bir kafasının bulunmasıyla daha da ünlü oldu.

Nefertiti MÖ 1370’ten MÖ 1330’a kadar yaşadı ve Aten adını verdiği güneşe tapınma adı altında Mısır’a bir tür tektanrıcılık getiren reformcu bir kral olan firavun Akhenaten’in karısıydı. Akhenaten ayrıca kraliyet ailesini de vurguladı ve birçok oyma onu, bazılarının bir tür eş hükümdar olduğunu düşündüğü Nefertiti ile birlikte gösteriyor. Son iddialara rağmen, Nefertiti’nin kraliyet mezarı ve mumyası hiçbir zaman bulunamadı.

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

9 AKHENATEN

Firavun Akhenaten’in kraliyet mezarı hiçbir zaman bulunamadı, ancak bazı Mısırbilimciler onun yeniden gömülen mumyasının 20. yüzyılın başlarında keşfedildiğini öne sürüyorlar.

Akhenaten, orijinal adı Mısır güneş tanrısı Amun’a ithafen IV. Amenhotep olan tartışmalı bir figürdü. Ancak firavun olduktan sonra yeni güneş tanrısı Aten’in onuruna adını Akhenaten olarak değiştirdi. Akhenaten’in dini reformları, MÖ 1349’dan MÖ 1336’ya kadar olan hükümdarlığında uzun süre ayakta kalamadı. Ancak oğlu Tutankhamun eski Mısır tanrılarına tapınmayı yeniden tesis etti.

HALA BULUNAMAYAN 20 KAYIP MEZAR -Friendz10

10 ANKHESENAMUN

Yaklaşık MÖ 1348’den MÖ 1322’ye kadar yaşamış olan Ankhesenamun, Tutankhamun’un üvey kız kardeşi ve karısıydı. Ayrıca Nefertiti ile Akhenaten’in kızıydı.

Mezarı, Tutankhamun’un mezarının yakınındaki Krallar Vadisi’nde olabilir, ancak henüz keşfedilmedi. Bir firavunun kızı ve diğerinin karısı olarak mezarının bulunması durumunda gösterişli olması bekleniyor.

 

Devamı diğer içerikte!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun