İnsanlar tarafından gözlemlenebilen ve kaydedilen en büyük asteroit çarpması 30.06.1908’de, Sibirya’da yaşandı. Tunguska Olayı olarak da bilinen bu olayın yıl dönümünü yani 30 Haziran’ı ‘Asteroit Günü’ olarak kutluyoruz.
Olay sonrasında krater oluşmamasına rağmen çarpma olarak değerlendiriliyor. Dünya yüzeyinin 5-24 km üzerinde patlayan asteroidin, 50-190 metre büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Tunguska olayından sonra 3-30 megaton enerji açığa çıktığı gözlemleniyor. Üstelik yere bile çarpmamasına rağmen 5 şiddetinde depremler meydana getirdiği düşünülüyor. Yani Tunguska Olayı bir şehir üzerinde gerçekleşseydi, şehri haritadan silebilirdi.
Fakat iyi haber şu ki Tunguska Olayı meydana geldiğinde bölgede yaşayan kişi sayısı çok azdı. Bu yüzden büyük yıkımlar meydana gelmedi. Bölgede çok sayıda ağaç devrildi ve diğer ağaçlarda radyasyon yanıkları meydana geldi.
Bölge halkı Tunguska Olayı hakkında, ateş ve gök gürültüsü tanrısı Ogda’nın bölgeyi lanetlemesi olarak inanıyorlardı. Bu yüzden 1927’de bölgeye ulaşan Sovyet ekibi liderine bilgi vermekten kaçındılar.
Yapılan araştırmalara sonucunda bölgede 2150 km bir alanda kelebek gibi bir hasar tespit edildi. Kelebeğin kanat açıklığı 70 km ve vücut uzunluğu 55 km civarındadır. Yapılan araştırmalar sonra da devam etti ve bu araştımalarda 10-50 metre büyüklüğünde çok sayıda delik bulundu. Bu deliklerin asteroit oluşumu olduğu düşünülse de gerçekten asteroit oluşumu olduğu tartışma konusudur.
Tunguska Olayı’nın gerçekleştiği bölgenin 1938 yılında gökyüzünden çekimi yapıldı. Çekilen 1500 negatif fotoğraf, 1975’te Sovyetler Birliği Bilim Akademisi Meteorit Komitesi Başkanı Yevgeny Krinov tarafından, alev alabilen nitrat filmlerin yok edilmesine yönelik bir çabanın parçası olarak yok edildi. Negatiflerden üretilen pozitifler, Rusya'nın Tomsk kentinde saklanmaktadır.
Tunguska Olayı yıllarca hakkında ortaya atılan birçok iddia ile gizemini korumaya devam etti. Fakat 1958’de bölgede yapılan araştırmada toprakta küçük boyutlarda silikat ve manyetit kalıntıları bulundu. Yapılan analizler sonucunda kalıntıların yüksek oranda nikel içerdiği saptandı. Bu yüzden bu kalıntıların bir meteora ait olduğu tespit edildi. Yıllar sonra 2013’te bölgede yapılan araştırma sonucunda bölgede bulunan kaya parçalarının da meteora ait olduğu tespit edildi.
Sebebinin hala tam belli olmayan ve hala gizemini koruyan bu Tunguska Olayı, insanlar tarafından şahit olunan en büyük kozmik patlamadır. Böylesi büyük bir olayın 300 yılda bir gerçekleştiği tahmin edilmektedir.
Tunguska olayı ile ilgili kuyruklu yıldız, buz kütlesi gibi iddialar ortaya atıldı. Sebebi hala bilinmese de milyonlarca ağacın yok olmasına, hayvanların telef olmasına yol açtı. Ama en ciddi olan ise Dünya’nın manyetik alanının değiştiğinin saptanmasıdır.
*Ayrıca bugün hala bölgede ağaç yetişmiyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız