Efsaneye göre, Çin imparatoru ateşte su ısıtırken hava rüzgarlanır. Başının üstündeki ağaçtan birkaç yaprak savrulur ve kaynayan suya düşer. Sudan güzel kokular çıkınca imparator demi tadar ve çayın tiryakisi olur.
Çay (Camellia sinensis) 10.yüzyılda Çim’in milli içkisi haline gelir, 12.yüzyıldan sonra da Japonya’da yaygınlaşır. 17.yüzyıldan itibaren Avrupa’da duyulmaya başlar. İngilizler ise 19.yüzyılda Çin’de çayı n nasıl yetiştirildiğini öğrenir ve çay ticaretine hakim olurlar.
Çay Çin’de önceleri ilaç olarak kullanılmış, yaşamı uzatan ve canlılık veren bir sağlık içeceği olarak görülmüş. Günümüzde de geleneksel Çin tıbbında bu özelliğini sürdürüyor. Her bölgenin kendine özgün çay demleme teknikleri var.
Örneğin, Çin’in Fujian eyaletinde Gongfu çayını demlemek ve içmek özel bir çay sanatı haline gelmiş. Çinliler çay içerken çayın tadını çıkarmaya ve çay içilen ortamın sakin ve havasının taze ve temiz olmasına önem veriyor.
Dünyaya baktığımızda, Çin en büyük çay üreticisi konumunda. Hindistan ikinci, Türkiye ise 5.sırada yer alıyor. Ülkemizde sudan sonra en çok tükettiğimiz içeceğin çay olduğunu hepimiz tahmin edebiliriz aslında.
Türkiye çayla 19.yüzyılın başarında tanışır. O zamana kadar hep kahve içilir, çay ise hiç bilinmez. 1800’lü yılların sonunda çay tarımına yönelik ilk denemeler yapılsa da ilk ürün 1924 yılında Zihni Derin tarafından Rize’de alınır. 1947 yılında ise Rize’de ilk çay fabrikası üretime başlar.
MÜKEMMEL ÇAYIN TARİFİ YOK
Ülkemizde en çok Doğu Karadeniz’de yetişen siyah dökme çay tercih ediliyor, Gürcistan sınırından Fatsa’ya kadar uzanan alanda yetiştiriliyor. Ülkemiz, çay bahçelerinin tamamına kar yağan tek ülke. Bu da verimliliğini olumlu yönde etkileyen bir unsur.
Çay yüzyıllardır bizleri bir araya getiren adeta sihirli bir şifa içeceği, hem ruhumuza iyi geliyor hem de bedenimize. Çayın olduğunu yerde sanata da yer açılıyor ve her kültürde farklı bir anlam kazanıyor. Mükemmel çayın ise tek bir tarifi yok.
HEPİMİZ ÇAY SANATÇISIYIZ
Çay, demliğimize gelinceye kadar uzun bir yolculuktan geçiyor ve her aşamasında büyük özen gösterilip emek harcanıyor. Bunun farkında olarak çayımızı demlemek, bardağımızı seçmek, her yudumda çayın lezzetini ve yaşadığımız anın kıymetini hissedebilmek aslında hepimizi birer çay sanatçısı yapıyor.
Kaynak: Ebru Özmen Biter
Yorumlar
HEPİMİZ ÇAY SANATÇISIYIZ!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız