Bahai tapınaklarının sonuncusu olan Lotus Bahai Tapınağı, halk arasında Lotus Tapınağı olarak da bilinir. Görünümüyle lotus çiçeğini andıran bu tapınak 1986 yılında yapılmıştır. Tapınağın kapıları herkese açıktır ama tek bir şartla. O şart da sessiz olmaktır.
Tapınakta herhangi bir ses çıkarılmasına, meditatif enerjiyi bozabilecek herhangi bir aşırılığa kaçılmasına izin verilmez. Tapınağa girildiğinde pek çok kişinin gözlerinin kapalı şekilde oturduğunu, meditasyon yaptığını veya sadece sessizce durduğunu görürsünüz.
Tapınak Hinduizm’den ilham alarak lotus çiçeği şeklinde ünlü İranlı mimar Fariborz Sahba tarafından tasarlanmıştır. Hindu dininde lotus çiçeği saflığı ve kutsallığı simgeler. Bu ilhamla birlikte mühendisler tasarımı gerçeğe dönüştürebilmek için karmaşık bir planla ilerlenmiştir. Yaklaşık 2,5 yıl süren bir inşa sürecinin sonunda tapınağı tamamlayabilmişlerdir.
Yaklaşık olarak 2500 kişinin sığabildiği alanın iç çevresini 27 adet Yunan mermerinden yapılan yaprak süsler. Yine tapınağın çevresinde bulunan 9 göletle birlikte, bahçe de dahil toplam alan 105.000 metrekareyi bulur.
9 rakamı 9 dini vurguladığı için Hinduizm’de önemlidir. Tapınakta 9 göletin ve 9 girişinin olması bu simgeselliğe göndermedir.
Giriş yaprakları, dış yapraklar ve iç yapraklar olarak 3 hat üzerinde tasarlanan yapı, 34 metrelik taban alanına ve 70 metre yüksekliğe sahiptir. İç yaprak kıvrımlarında gizli Led lambalarla aydınlatma mevcuttur. Tapınağın harcadığı enerjinin bir kısmı güneş enerjisinden karşılanır. Bu özelliğiyle yeni nesil çevreci bir yapı özelliği kazanmıştır.
Lotus Bahai Tapınağı / 1986/ Fariborz Sahba/ Yeni Delhi / Hindistan
Yorumlar
İlginç bir bina
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız