Eylül 16, 2024

HİÇ TANIMADIĞINIZ BİRİNE SADECE 5 KİŞİ UZAKSINIZ

Her şey 1929 yılında Karinty tarafından yazılan ‘Chains’ öyküsü ile başladı. Öyküde zincir-bağlantılarından söz ediliyordu. Dünya nüfusu arttıkça insanlar arasındaki bağlantının küçüldüğü ifade ediliyordu. Hatta dünya üzerinde bir kişinin hiç tanımadığı birisi ile arasında 5 kişi olduğu yazıyordu. İşte bu teorinin adı Ayrımın Altı Derecesidir.

HİÇ TANIMADIĞINIZ BİRİNE SADECE 5 KİŞİ UZAKSINIZ

Psikolog Stanley Milgram bu konu için 1960’ların sonunda ‘Küçük Dünya’ denilen deneyi yaptı. Nebraska eyaletinin Omaha kentindeki 160 kişiye bir paket gönderdi. Pakette Boston’da çalışan ve Massachusetts’deki Sharon’da oturan bir borsacının adı ve adresi vardı. Herkesten pakete kendi adını yazması ve paketi borsacıya yakın bir yere ulaştırabileceğini düşündüğü bir arkadaş ya da tanıdığa göndermesi isteniyordu.

Herkesin adını yazmasıyla paketin kaç kişinin elinden geçtiğini tespit edecekti. Bu sayede Ayrımın Altı Derecesi teorisinin doğruluğunu test edecekti.

HİÇ TANIMADIĞINIZ BİRİNE SADECE 5 KİŞİ UZAKSINIZ

Milgram’ın Küçük Dünya Deneyinin sonucunda paketlerin çoğunun borsacıya 5 veya 6 adımda ulaştığını tespit etti. Ayrımın Altı Derecesi doğruydu ve bu sayede de yayılmaya başladı.

HİÇ TANIMADIĞINIZ BİRİNE SADECE 5 KİŞİ UZAKSINIZ

Teori daha sonra Sosyolog Duncan Watt tarafından ‘Six Degrees: The Science of a Connected Age’ adlı kitapta geniş olarak ele alındı. Teorinin nasıl işlediği ve formülü detaylı ele alındı. Şöyle ki: Dünyadaki her insan arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşları da dahil olarak yaklaşık 100 kişi tanır. Bu tanıdıkların her biri de kendi 100 kişisi ile bağlantılıdır. Bu sayede ilk kişinin insan ağı 10 bin kişiye ulaşır. Onlarında tanıdıkları derken bu insan ağı katlanarak büyür.

HİÇ TANIMADIĞINIZ BİRİNE SADECE 5 KİŞİ UZAKSINIZ

Ayrımın Altı Derecesi ile ilgili bir oyun yapmışlar. Şöyle ki oyunun asıl adı ‘Six Degrees of Kevin Bacon’. Aslında her oyuncunun Kevin Bacon ile arasında kaç kişilik bağlantı olduğunu gösterir. Ama istediğiniz ismi yazarak değişiklik yapabilirsiniz. Denemek isterseniz

BURAYA

Link bırakıyorum.

HİÇ TANIMADIĞINIZ BİRİNE SADECE 5 KİŞİ UZAKSINIZ

Çok ilginç değil mi? Dünyanın herhangi bir yerindeki hiç bilmediğimiz birine sadece 5 kişi uzağız. Teoriyi okuyunca ilk aklınıza kim geldi? En çok kime ulaşamayacağınızı ama aslında aranızda 5 kişi olduğunu öğrendiniz? Belki Leonardo DiCaprio?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun