Litvanya'nın Vilnius Katedrali'nde, bir merdivenin altındaki niş içerisinde yaklaşık bir asırdır saklı kalan 16. yüzyıla ait kraliyet defin eşyaları gün yüzüne çıktı. Altın taçlar, yüzükler ve çeşitli aksesuarlar, II. Dünya Savaşı'nın başlarında, 1939'da güvenli bir şekilde saklanmalarından bu yana kayıptı.
16 Aralık'ta, uzmanlardan oluşan bir ekip, katedralin yer altı odalarında bulunan duvarlardaki çatlakları, delikleri ve boşlukları endoskopik kamera ile incelerken bu değerli eşyaları keşfetti. Buluntu, 6 Ocak'ta düzenlenen bir basın toplantısında kamuoyuna duyuruldu.
Vilnius Başpiskoposluğu’nun iletişim koordinatörü Mykolas Sotincenka, 1931 yılında meydana gelen bir selin katedralin mahzenine zarar verdiğini ve bu olay sonucunda üç önemli 16. yüzyıl hükümdarına ait defin süslerinin açığa çıktığını belirtti. O dönemde toplanan bu eserler, yıllar sonra yeniden keşfedildi.
Kraliyet sembolleri, hükümdarların definlerinde kullanılmak üzere hazırlanmış olup, birkaç taç, yüzük, zincir, asa, küre ve tabut plakalarından oluşuyordu. Bu plakalar, Litvanya Büyük Dükü ve Polonya Kralı Alexander Jagiellon’un yanı sıra, Litvanya Büyük Dükü ve Polonya Kralı Sigismund II Augustus’un eşleri Avusturyalı Elisabeth (Elizabeth Habsburg olarak da bilinir) ve Barbara Radziwiłl’e aitti.
Sotincenka, Jagiellon ve Habsburg hanedanlarının Avrupa’nın en güçlü ailelerinden olduğunu ve Polonya Rönesansı olarak bilinen “altın çağı” başlattıklarını ifade etti.
Vilnius Başpiskoposu Gintaras Grušas, Litvanya ve Polonya monarşilerine ait keşfedilen defin sembollerinin paha biçilemez tarihî eserler olduğunu belirterek, bu parçaların altın işçiliği ve mücevher sanatının eşsiz örnekleri olduğuna dikkat çekiyor.
Bu kraliyet aksesuarları, Eylül 1939 tarihli bir gazete ile sarılıp, Vilnius Katedrali’nin mahzeninde bulunan bir merdivenin altındaki nişte gizlenmişti. Tarihî kaynaklar, bu değerli eşyaların varlığını doğrulasa da, onları ortaya çıkarmak için geçmişte birçok girişimde bulunulmuştu.
Vilnius Kilise Mirası Müzesi’nin müdürü Rita Pauliukevičiūtė, bu sembollerin hem devlet hem de bireyler açısından köklerimizin gücünü simgeleyen önemli parçalar olduğunu ifade ediyor.
Sotincenka, Litvanya’nın bu önemli tarihî dönemine ait çok az sayıda otantik esere sahip olduğunu belirterek, Vilnius Katedrali’nde bulunan kraliyet eşyalarının yeniden keşfinin, buranın Litvanya Büyük Dükalığı’nın elitleri için bir defin yeri olduğunu doğruladığını ifade ediyor.
Eserler, envantere kaydedilip belgelenmiş durumda, ancak yılın ilerleyen aylarında halka açılmadan önce titiz bir restorasyon sürecinden geçirilecek.
Kaynak: arkeofili.com
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız