Hatşepsut, Antik Mısır Tarihi'nin ilk ve en güçlü kadın firavunudur. 21 yıl ülkeyi yöneten Hatşepsut, sanat ve özellikle mimaride büyük ölçekli eserlere imzasını attı. Hatşepsut bir kadın olarak yönetimi ele aldığında, bir cariyeden doğmuş üvey oğlu III. Thutmose’nin tahta geçmesi gerekiyordu. Ancak III. Thutmose henüz bir bebekti.
Rahipler ile ilişkilerini iyi yönde düzenleyen Hatşepsut devlet yönetiminde sınırsız bir söz hakkına sahip oldu. "Tanrının Eli" isimleri ile kutsanan Hatşepsut, sakallı ve erkek kıyafetleri ile törenlere katıldı. Kendinden önce erkek hükümdarların yaptığı gibi bir sfenk olarak, Kral adı ile yazıtlarda kendini var etti.
Firavun Hatşepsut yönetimi sürecince Mısır’da barış ve refah dönemi yaşanmıştır. Mısır ticari ürünleri için yeni pazarlar bulunmuş, ordu seferlere gönderilmemiştir. O zamana kadar hiçbir Mısırlının ayak basmadığı Punt kentine keşifler yaptırdı. Keşfe giden askerler, hayvanlar ve mücevherler ile Mısır’a döndü. Bu sefer Hapşeptup’un ‘Kutsalların Kutsalı’ anlamına gelen mezarında da tasvir edilmişti.
Kutsalların Kutsalı adı verilen mezarında Hatşepsut’un hüküm sürdüğü 21 yılın başarıları fresklerle belgelenmektedir. Thutmose III büyüyüp tahta geçebilecek yaşa geldiğinde ise artık ilk Kadın Firavun için sahneden çekilme zamanı gelmişti. Hatşepsut öldükten sonra mimaride bir çığ açmış tapınağındaki tüm ona ait detaylar silindi. Mimari anıtları gibi ismi de krallar listesinden yok edildi.
Hatşepsut’un ilk kadın firavun olarak hükümdarlığı boyunca barışçıl bir politika gütmesi, kendine bir tehlike oluşturmasına rağmen Thutmose III’ü ortadan kaldırmak yerine oğlu gibi yetiştirmesi ve hanedanlık için onu hayata hazırlaması bile iktidar yolunda Hatşepsut’a biçilen kaderi değiştiremedi.
Onun için biçilen kader tarihten adının silinmesi çabası olarak kaldı.
Belki de tam tersi kaderini kendini var ederek kendi yarattı. Tarihin tozlu sayfalarından ilk kadın firavun olarak çıkmayı başardı.
Ayrıca hikayenin bir de TED kanalında şöyle bir videosu var izleyebilirsiniz, Türkçe altyazısı mevcut.
Kaynak: http://mitologos.com/
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız