Japon dini Şintoizm Kami inancına göre kami, basitleştirilmiş haliyle ruh demektir. Fakat karmaşık bir kavramdır. Çünkü aslında doğa güçleri de olabilir. Doğal yaşamın seyrini ve insan olaylarını etkileyebilir.
Şinto geleneğine göre Japonya’da 8 milyon kami vardır. Şintoizm inancı kamilerin fikirlerini içerir. Bu fikirler tamamen değiştirilebilir değillerdir. Aynı düşüncenin farklı fikirlerini de yansıtırlar.
Kami, varoluşun özünü, varlık özünü, her şeydeki varoluşun özünü huşu uyandıran bir şekilde gösteren belirli durumları ifade etmek için kullanılan bir kelimedir. Kami tabiatını çarpıcı şekilde gösteren şeylere kami denir. Kami, her şeydeki kutsal-mistik unsudur. Bu yüzden her yerde ve her şeyde bulunur.
Kami’nin özel hayat veren uyum sağlayan gücü vardır. Aynı zamanda samimiyet denilen gerçek bir iradesi vardır.
Kamiler ruh, ilahi varlık ve tanrı olarak tanımlansa da diğer inançların tanrılarından farklıdır. Şöyle ki kamiler hata yapar ve kötü davranır, mükemmel değillerdir. Her şeyden üstün değildir. İnsan ve doğadan farksızdır. Sadece yaşam enerjileri daha yüksek ve olağanüstüdür. İnsanlarla aynı dünyada yaşarlar.
Evreni yaratan tanrılar kamileri içerebilir ama kamiler birçok canlı varlıkta yaşayabilir. Dağ, göl gibi manzara unsurları, doğa güçleri, fırtına ve depremler gibi durumları da içerebilir. Bazı insanlar öldükten sonra kami olabilir.
Bazen bir nesnede yaşayan ruhlara da kami denir. Bu yüzden nesnenin kamisi, nesnenin gerçek hali de olabilir.
Anlamamış olabilirsiniz çünkü aslında Japonların kendisi de pek anlamamış. Şaka yapmıyorum. Bana inanmıyorsanız Japon din adamı Motoori Norinaga’nın söylediklerini okuyun:
“’Kami’ kelimesinin anlamını henüz anlamadım. Klasiklerde en genel anlamda, gökyüzü ve yeryüzü ile ilgili tüm ilahi varlıklar şeklinde görülür. Daha özel olarak Kami, tapınaklarda bulunan ve ibadet edilen ruhlardır.”
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız