Eylül 19, 2024

KAYBOLAN MÜRETTEBAT: HAYALET GEMİ MARY CELESTE

Mary Celeste, Joshia Davis adlı bir gemici tarafından 1861 yılında yapılan bir gemidir. İlk adı Amazon olan geminin, ilk kaptanı da gemi sahiplerinden birinin oğlu olan Robert McLellon’du. İlk kaptanın ilk seferinin 9. gününde ölmesi, geminin ilk uğursuzluğuydu.

Daha sonra kaptan olan John Parker döneminde, gemi bir balıkçı teknesiyle çarpışır. Onarılması için tersaneye götürülür. Götürdükleri tersanede, onarım sırasında yangın çıkar. Bu da uğursuzlukların devamında yer alır.

1867’de gemi Nova Scotia açıklarında karaya oturur. 1868’de tekrar tamir edilir ve adı ‘Mary Celeste’ olarak değiştirilir. İsmi değiştirilen gemi Richard Haines’e satılır. Yeni sahibi gemiyi, Amerika- Adriyatik arasında ticaret gemisi olarak kullanır.

KAYBOLAN MÜRETTEBAT: HAYALET GEMİ MARY CELESTE

1872’de kaptan Briggs, karısı, kızı ve 7 mürettebatla Mary Celeste açık denize açılır. Mary Celeste’nin denize açılmasından bir hafta sonra denize açılan kaptan David Dead Morehouse ve Dei Gratia gemisi ve mürettebatı; 4 Aralık 1872 saat 13:00 civarında bir gemi gördüler. Gördükleri gemi Portekiz’in 600mil batısında ve 5 mil açıktadır.

Normalde gemiler açık denizlerde birbirlerini gördüklerinde selamlaşırlar. Fakat bu defa öyle olmaz. Dei Gratia’dakiler gördükleri gemiyi 2 saat boyunca gözlemler. Geminin Mary Celeste olduğunu görünce çok şaşırırlar. Çoktan İtalya’ya varmış olmalıydı.

KAYBOLAN MÜRETTEBAT: HAYALET GEMİ MARY CELESTE

Dei Gratia kaptanı, Mary Celeste’ye yanaşmaya karar verir. Gemiye yanaşınca güvertede kimsenin olmadığını görürler. Gemide yaklaşık olarak 110cm yüksekliğinde su bulunmasına rağmen batmaya yönelik bir belirti yoktur. Kamaradaki pencereler tahta ile kapatılmıştı ve elbiseler kuruydu. Yani iç kısımları etkileyen bir su yoktu. Dikiş makinası yağı kutusu vardı ve dik duruyordu. Bu da gösteriyordu ki gemi dalgalarla sarsılmamıştı. Gemide yeterli yiyecek ve su da vardı.

Kamaranın birindeki masada “Sevgili eşim Fanny” diye başlayan bir mektup vardı.

KAYBOLAN MÜRETTEBAT: HAYALET GEMİ MARY CELESTE

Cankurtaran sandallarından biri kayıp olan gemide sata bozulmuştu ve pusula kırılmıştı. Sekstant ve kronometrede gemide yoktu. (Sekstant: Yerküre üzerinde bulunulan yerin enlemini belirlemek amacıyla, bir gök cismiyle ufuk düzlemi arasındaki açısal mesafeyi ölçmekte kullanılan optik seyir cihazı.) Yerde kadın elbisesi ve çocuk oyuncağı bulunan gemide, kan lekeleri vardı.

Kaptan’ın yatağının altında kanlı bir kılıç vardı ve gizlenmişti. Seyir defteri hariç tüm belgeler kayıptı. Seyir defteri en son 24 Kasım’da doldurulmuştu. Enlem, boylam, kaptanın kim olduğu ve gemide kimlerin bulunduğu yazılmıştı.

KAYBOLAN MÜRETTEBAT: HAYALET GEMİ MARY CELESTE

Ana güvertede olması gereken filika yerinde yoktu. Ayrıca geminin arka tarafından bir ucu gemiye bağlanmış, diğer ucu boşta olan bir palamar vardı. (Palamar: Gemiyi iskeleye, rıhtıma ya da şamandıraya bağlamaya yarayan kalın ip.) Bu daha sonra komplo teorilerine yol açan bir detay olmuştu.

Özel eşyalara ve erzaklara dokunulmamış olması bir korsan saldırısına uğramadıklarını kanıtlıyordu. Peki ama ne olmuştu? Aniden ortadan kaybolan bir mürettebat vardı.

KAYBOLAN MÜRETTEBAT: HAYALET GEMİ MARY CELESTE

Dei Gratia gemisi Mary Celeste’yi Cebelitarık’a getirdiler. Bir ödül beklentisine girmişlerdi ki kendilerini gemiyi yağmalamakla suçlanırken buldular. Fakat sonrasında Mary Celeste’den bir hafta sonra yola çıktıkları ve normal şartlar altında o gemiye yetişmelerinin mümkün olmaması durumundan dolayı aklandılar.

KAYBOLAN MÜRETTEBAT: HAYALET GEMİ MARY CELESTE

TEORİLER

  • Dei Gratia gemisinin mürettebatı, (salvaj) kurtarma parası almak için Mary Celeste’deki herkesi öldürdüler.
  • Korsanlar gemiyi bastı ve herkesi öldürdüler.
  • Mürettebat sarhoş oldu, kanlı bıçaklı kavgalardan sonra ölümler oldu. Bunun cezasından korkan katiller, cesetleri denize atp, filikalardan birini alarak paçayı kurtardılar.
  • BBC’nin sitesindeki bir teori ise şöyle: Gemideki ekmekler buğday yerine çavdardan yapılmıştı. Çavdar nemlenince körlük ve deliliğe yol açan bir tür mantara yol açar. Böylece mürettebat küflü ekmekleri yedikten sonra delirdi ve sandallara binip gemiyi terk ettiler.
  • Gemide yaşanan talihsiz olaylar, paniğe yol açar. Bu talihsiz olaylar gemideki herkesin ölümüne sebep olur.

 

Gerçek nedir, teoriler gerçek midir, Mary Celeste mürettebatına ne olmuştur asla öğrenilemeyecek bir konu olarak kalmıştır. Mary Celeste’den geriye yok olan bir mürettebat ve eşyaları kalmıştır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

OPPOSITION: SATURN

OPPOSITION: SATURN

GRAVITATIONAL ATTRACTION DISRUPTING LIGHT FROM GALAXIES: ABELL 370
ÜRKÜTÜCÜ SİLÜET GİBİ: GAZ VE TOZ SÜTUNU
ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI

ŞEKİL DEĞİŞTİREN DİŞSİZ CADI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Mücadele

probiyotik

Yıldızların Işıkları

bubble30
Nielawore

OPPOSITION: SATURN

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun