Aralık 25, 2024

KELEBEĞİN KANAT ÇIRPMASI: KELEBEK ETKİSİ

Kelebek etkisi küçük olayların büyük etkilere neden olabileceğini ifade eden bir kavramdır. Başlangıçta hava durumu tahminleri için kullanılan bu teori, daha sonra bilimin içinde ve dışında kullanılan bir metafor haline geldi. Bazen Kaos teorisi veya onun bir bölümü olarak görülen kelebek etkisine göre, bir deterministik doğrusal olmayan sistemdeki küçük bir değişim sonraki aşamada büyük farklılıklara neden olabilir.

KELEBEĞİN KANAT ÇIRPMASI: KELEBEK ETKİSİ

Kelebek etkisini 1963 yılında Edward N. Lorenz bilgisayarıyla hava durumuyla ilgili hesaplar yaparken buldu. İlk hesaplamasında 0,506127 sayısını başlangıç verisi olarak kullandı. İkinci hesaplamada ise 0,506 sayısını elde etti. İki sayı arasında sadece yaklaşık 1/1000 (binde bir), yani bir kelebeğin kanat çırpmasının yarattığı rüzgarla eşdeğerde fark olmasına rağmen, süreç içinde ikinci hesap birinci hesaba karşın çok farklı sonuçlar verdi.

Lorenz`in bu keşfi dünyadaki tüm olayların ve hayatın kendisinin belirli bir yasaya tabi olmasıyla ilgili bilinen tüm olguları kökünden sarstı.

KELEBEĞİN KANAT ÇIRPMASI: KELEBEK ETKİSİ

Çalışma sırasında Lorenz bir şeyi anladı: onun modeli ne kadar güçlü olsa da gelecekte olacak herhangi bir şeyi tahmin etmesi mümkünsüzdü. Doğrudur, her sistemde hatalar olabilir, ancak bu sistemdeki hatalar büyük ve küresel hatalara yol açacak nitelikteydi. Kısacası, sonuçlar ilk verilere ve şartlara bağlıdır.

Lorenz Kelebek etkisini şöyle izah ediyor:

“Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir.”

KELEBEĞİN KANAT ÇIRPMASI: KELEBEK ETKİSİ

Bu cümle, kelebeğin kanatlarının atmosferde bir kasırganın yolunu eninde sonunda değiştirebilecek küçük değişiklikler yaratabileceği veya başka bir yerde bir kasırganın oluşumunu geciktirebileceği, hızlandırabileceği hatta önleyebileceği fikrini ifade eder.

Kelebek, kasırgaya güç vermez veya doğrudan kasırgayı yaratmaz, ancak terim kelebeğin kanatlarını çırpışının kasırgaya neden olabileceği anlamına gelir: Kelebek kanatlarını çırpmamış olsaydı, sistemin yörüngesi çok farklı olabilirdi. Başka bir deyişle, her şey birbirine etki eder ve bu hayatı var eden bir döngüdür. Lorenz bir yerlerde bir kelebeğin kanat çırpmasının hava durumunu sonsuza dek değiştirebileceğini söylüyordu.

KELEBEĞİN KANAT ÇIRPMASI: KELEBEK ETKİSİ

Sonuç olarak kelebek etkisi fikri tüm insanlığı etkisi altına alan bir kavram olmuştur. İnsanlar kelebek etkisi analojisini sadece hava durumu gibi bilimsel olaylarda değil, aynı zamanda ekonomi, psikoloji, felsefe ve politika gibi başka alanlarda da kullanmaya başlamıştır. En çok kullanılan ve bilimsel olmayan örneklerden biri de şudur: 1905'te Viyana'daki Güzel Sanatlar Akademisi'ne genç bir adam başvurur ve ne yazık ki reddedilir. Bu adam Adolf Hitler'dir ve hayallerini gerçekleştiremeyince Alman ordusuna katılır. Gerisini zaten biliyorsunuz…

KELEBEĞİN KANAT ÇIRPMASI: KELEBEK ETKİSİ

Kaynak:

https://www.readit.az/tr/news/35

https://evrimagaci.org/kelebek-etkisi-nedir-hava-durumu-tahminleri-uzun-donemde-neden-tutmuyor-8315

Yorumlar

  • Sık kullanılan bir sözün ayrıntılarını öğrendim. Teşekkür ederim.

  • Küçük olaylar gelecekte çok daha büyük gelişmelere sebep olabiliyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

AQUILA TAKIMYILDIZINA DOĞRU YOLCULUĞA ÇIKALIM!
GÖKYÜZÜNÜN YILBAŞI AĞACI: NOEL AĞACI KÜMESİ
HİNT MİTOLOJİSİNİN ŞİRRET YILANI

HİNT MİTOLOJİSİNİN ŞİRRET YILANI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun