Kimliği gizli tutan Banksy tarafından yapılan bu tablonun adı ‘Balonlu Kız’. Londra’da yapılan müzayede satılan tablonun satış fiyatı yaklaşık olarak 8 milyon. Tablonun adı ve sanatçı anons edildikten sonra açık arttırma başlıyor ve sona erip tablonun satıldığı an ilan edilince tablo kendisini parçalamaya başlıyor. Tablo kendi imha ediyor!
8 milyon TL verip aldığınız bir tablo kendini imha etse vazgeçer miydiniz almaktan? Bir çöpe 8 milyon TL vermek ister miydiniz yani?
Sizi bilemem lakin tabloyu satın alan kişi müzayede gerçekleşen birkaç gün sonra tabloyu bu haliyle satın alacağını açıkladı. Zaten tablonun bu yeni, yarı parçalanmış haliyle değerinin artık en az 12 milyon TL olduğu hesaplanıyor.
Tabloyu yapan Banksy, tablonun satışını da adeta bir sanat eserine dönüştürdü. Yaptığı tabloyu kısmen yok ederek ortaya yeni bir şey koydu. Balonlu Kız tablosu, bir müzayede sırasında canlı olarak yaratılan ilk sanat eseri olarak tarihe geçti. Hatta bu yüzden tablonun yeni adı ‘Çöpteki Aşk’.
Ne demişti Picasso? “Yok etme dürtüsü de yaratıcı bir dürtüdür.”
Banksy, İngiltere’nin Bristol kentinin sokaklarında başladı grafitilerini yapmaya. Müzayedede satılan balonlu kızı ilk kez 2002 yılında Londra’daki bir köprünün üzerine yaptı hatta. Bu duvar resimleri çoğu zaman yasal olmadığı için çok kısa ömürlü. Gece yapılan bir çizim, çoğunlukla ertesi gün siliniyor. Yani Banksy zaten doğası gereği kendini yok eden eserler üretiyor.
Banksy yaptığı şeylerle çevreci, savaş karşıtı ve tüketim çılgınlığını eleştiren mesajlar vermeye çalışıyor. Bunun için de alaycı, hicveden, yeni tabiriyle trolleyen bir yaklaşım kullanıyor. Örneğin müzayede satılan bu tabloyu, 20214’te Suriyeli mültecilere destek amacıyla kızın tesettürlü bir versiyonuyla Eyfel Kulesi’ne yansıttı. Web sitesinden yaptığı açıklamada “Suriye’deki şiddet olayları nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan milyonlarca insanla birlikteyiz” mesajını verdi.
Tablonun kendini imha edişi sanatını bir kenara bırakırsak tabloyu ikonik hale getiren şey ne olabilir? Küçük kız balonu az önce mi elinden kaçırdı? Yoksa balonu yakalayabilecek mi?
Tablonun çizildiği ilk köprünün duvarında resmin yanında bir de yazı vardı:
“There is always hope.” “Her zaman umut vardır.”
Kaynak:
- https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/news/banksy-reworks-girl-with-heart-balloon-to-mark-third-anniversary-of-syria-conflict-9187047.html
- https://www.theguardian.com/artanddesign/2018/oct/06/banksy-sothebys-auction-prank-leaves-art-world-in-shreds-girl-with-balloon
- https://www.theguardian.com/artanddesign/2018/oct/11/woman-who-bought-shredded-banksy-artwork-will-go-through-with-sale
- http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2018/contemporary-art-evening-auction-l18024/lot.67.html
- https://barisozcan.com/banksynin-8-000-000-tl-degerindeki-tablosu-neden-kendini-imha-etti/
Yorumlar
Tabloyu beğendim
Bunun videosunu izlemiştim gerçekten hem etkileyici hem de ürkütücüydü
Çok ilginç!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız