Yılan ve iyilik/kötülük ikilemi saplantısı olan İngiliz romantik şairi Willıam Blake’in (1757-1827) din felsefesinde ruhu yaratan bir "İyi Tanrı" ile, maddeyi yaratan ve "Ürizen" adını taşıyan bir "Kötü Tanrı" vardı.
Materyalizm de Kötü Tanrı'ya tapmakla eşanlamlıydı. Masumiyet ve Kötülük çağlarından sonra ancak bilge kişilerin erişebildiği olgunluk dönemine de "Örgütlenmiş Masumiyet" (Organized Innocence) adını verdi.
Blake'in şiirinde de resminde de yılan figürü hep kilit bir rol oynadı; kimi zaman ikiyüzlülüğün, köleliğin ve kilisenin gücünün temsilcisi olurken, kimi zaman da aşkı temsil etti. Şairin yılana yüklediği iki zıt anlam, onun cinselliğe yaklaşımının ifadesiydi. Cinsellik, gerçek aşkın bir parçasıysa iyi, şehvetin ve baskının göstergesiyse kötü oldu.
John Milton'da (1608-1674) bulduğu püriten görüşe karşı çıkan şair, herhalde Romantik Dönem'in etkisiyle, yılana biraz da şefkatle bakmıştı; kötülüğün de iyilik kadar insansı olduğunu, cinselliğin insanın mutlak düşüşü olmadığını yazdı ve çizdi...
Yorumlar
Çok anlamlı canlılarmış
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız