Ekim 03, 2024

Kültürel İnanç Sembolü: Yılan (XXII)

Zeus, Athena, Demeter ve Hermes bu ölümsüzlerin başta gelenleridir. Eski Yunan'da yılan, önceleri tanrıçaları, sonraları da tanrıçalardan daha güçlü hale gelen tanrıları anlatmak için kul­lanıldı. Perseus'un Medusa'yı öldürü­şü de işte bu gücün el değiştirmesi ve ataerkil düzenin galebe çalması olarak yorumlandı. Medusa, Yeryüzü'nün kı­zı ve Titanların kız kardeşiydi. Hesiodos'a göre, Zeus, Medusa'nın kardeş­lerini yenip Olympos'ta krallığını ilan edince, Medusa'yı uzak batıya sürdü.

Kültürel İnanç Sembolü: Yılan (XXII)

Çok güzel bir kız olan Medusa sür­günde yaşlandı, ifadesi donuklaştı ve güzelim bukleleri kıvranan yılanlara dönüştü. Ona bakan her ölümlü bir anda taşlaşıyordu. Medusa'yı öldür­meye giden Perseus, taşlaşmamak için, Medusa'ya o uyurken yaklaştı ve aynadaki hayaline bakarak başını kes­ti. Ölümünden sonra Medusa'nın gü­cü, iyileştirme tanrısı Asclepios'a geç­ti.

Kültürel İnanç Sembolü: Yılan (XXII)

Asclepios'a adanan tapınakta da bir sürü yılan bulunurdu. Bu tanrı, hasta­ları iyileştirme sanatını ve tıbbi bilgi­leri, kendisini yetiştirmiş olan bilge kentauros Chiron'dan öğrendi. Tanrı­ça Athena, Asclepios'a Medusa'nın kanından iki porsiyon verdi, bunların biri insanları öldürür, diğeri ise ölüleri diriltildi. Asclepios kültü Yunan'dan Roma'ya geçtiğinde, Asclepios'un ta­şıdığı "caduceus", hekimlerin amble­mi haline gelmişti.

Kültürel İnanç Sembolü: Yılan (XXII)

Böylece yılan ve hekimlik, bir daha ayrılmamacasına birleştiler. Romalı Plinius, kelliğin te­davisi için yılan yağı önerirken; Ger­menler ve Keltler, insanların, beyaz bir yılanın kaynatılmış etini yedikleri takdirde tıbbi bilgilere sahip olacakla­rına inanırlardı.

Yorumlar

  • Medusa'ya yazık olmuş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Telomer Nedir?

Telomer Nedir?

Dünya’nın Mantosu

Dünya’nın Mantosu

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Depremler Nasıl Ölçülür?

Depremler Nasıl Ölçülür?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Herkesin Kendi Yolu

probiyotik

Telomer Nedir?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun