Kasım 22, 2024

MURPHY KANUNLARI İŞ BAŞINDA MI?

Tüm olumsuzluklarımızda iş başında olan Murphy Kanunları. Kim yahu bu Murphy? Kendisi Edward Murphy. 1949’da insan bedeninin en fazla ne kadar ivmeye dayanabileceği testleri yapan bir Mühendis. Bu testlerde bir gönüllüyü sesten hızlı gidebilen bir rokete oturuyorlar. Üzerine de milyonlarca dolarlık çeşitli ölçüm araçları yerleştiriliyor. Sonra fırlat!

MURPHY KANUNLARI İŞ BAŞINDA MI?

Bu testin gönüllüsü Dr. Stapp. Ölçüm aletleriyle ilgilenen de Murphy. Ölçüm aletleri düzgün bağlanamamış ve dolayısıyla da işler ters gitmiş. İşler ters gidince Murphy’e ne oldu, sorun ne diye sormuşlar. Murphy durur mu yapıştırır cevabı:

Ters gidebilecek her şey, ters gidecektir.

Uzun versiyonuyla:

Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir.

MURPHY KANUNLARI İŞ BAŞINDA MI?

Yaz bunu kanun olur demiş ve olmuş. Şaka şaka böyle olmamış. Hatta buna kanun diyen de Dr. Stapp. Aynı zamanda cesur bir filozof olan deneğimiz Dr. Stapp.

MURPHY KANUNLARI İŞ BAŞINDA MI?

Hikayenin kıssadan hissesine gelince, girişimlerimizin sonucu başarısız olabilir, hatalar yapılabilir. Fakat olası kötü senaryoların farkında olmak gerekir. Yani Murphy kanunları aslında hataları önleme stratejisidir.

MURPHY KANUNLARI İŞ BAŞINDA MI?

Marcus Aurelius gibi stoacı felsefeciler Murphy kanunları dememiş de ‘premeditatio malorum’ demişler. Kötülüğü tasarlamak, kötüye hazır olmak gibi bir anlamı var. Kendinizi en kötü sonuca göre hazırlarsanız ya onunla karşılaşırsınız ya da daha iyi bir sürprizle.

Günümüze geldiğimizde de en küçük şirketlerden en büyük şirketlere kadar pek çok ürün ve hizmet geliştirilirken negatif senaryolarda göz önünde bulunduruluyor. Buna da premortem deniliyor.

MURPHY KANUNLARI İŞ BAŞINDA MI?

Murphy olası kötü durumlar halinde yanlış yapmamamız için bizi bilgilendiren bir semboldür. Bardağın yarısı dolu durumdayken boş tarafın da farkında olmak gerekir. Bu yaklaşım Murphy’i ünlü yaptı. Daha da önemlisi Dr. Stapp’in testlerde hayatta kalmasını sağladı ve onu bir süreliğine de olsa dünyanın en hızlı insanı yaptı. Daha sonrasında da bu tür testlerde insan yerine denek olarak kullanılabilecek kuklalar tasarlamaya başladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: https://barisozcan.com/murphy-kanunlarini-yanlis-mi-anladik/

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GALAKSİLER BİLE BİRBİRİNE KARIŞTI BİZ HALA... :  MCG+05-31-045
ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

BİR HAYAT KURTARALIM!

BİR HAYAT KURTARALIM!

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun