1999 yılında Doğu Almanya’nın Saksonya-Anhalt bölgesindeki küçük bir kasaba olan Nebra yakınlarındaki bir ormanda yasa dışı arkeolojik kazı yapan iki hazine avcısı metal detektör yardımıyla buldukları çeşitli Tunç Çağı nesneleri arkeoloji dünyasında büyük heyecan yaratmıştır.
Basit bir kalkan sandıkları gökyüzü diski bir antikacıya satılmışsa da bir hafta sonra İsviçre sınırındaki suç mahallinde yetkililerce ele geçirilmiştir. Çeşitli bilim dallarından çeşitli araştırma ekipleri, merak edilen nesneyi büyük bir heyecanla incelemişlerdir. MÖ 1600 yıllarına tarihlenen, yaklaşık 30 cm çapındaki Nebra gökyüzü diski incelendiğinde gözümüzle görünen gökyüzünün basit bir tasviri değil aynı zamanda bronz çağında ayın evrelerini ve takvim planlamasını tahmin etmek için kullanılan sofistike bir araç olduğu anlaşılmıştır. 20. yüzyılın en önemli arkeolojik buluntuları arasında yer alan gökyüzü diski, 2008 yılından bu yana Neandertal’in dünyadaki tek fosilleşmiş parmak izi ve bir Homo Erectus’un 370.000 yıllık kalıntılarının da bulunduğu “Halle State Prehistorya Müzesi”nde kalıcı olarak sergilenmektedir.
Arkeoastronomlara göre, ay büyüyen bir altınla temsil edilir, aynı zamanda yıllara göre güneşi de simgeleyen bir disk ile temsil edilir. Altın noktalar yıldızları temsil eder ve toplanan yedi yıldız Ülker takımyıldızını tamamlar. Ayrıca sağ tarafta 82 derecelik altın bir yay ve izin sol tarafında paralel olarak başka bir yay gittiğini görüyoruz. Bu açıların değeri, keşif yerinin enlemine tam olarak uymaktadır. Bir başka ilginç unsur, yaz gündönümü, güneşin keşif yerinden görülebilen kuzey Almanya’nın en yüksek zirvesi olan Brocken Dağı’nın dağ masifinin arkasında batmasıdır.
Halle State Prehistorya Müzesi (Landesmuseum für Vorgeschichte’ Devlet Tarih Öncesi Müzesi’) salıdan cumaya 09:00 – 17:00, cumartesi ve pazar günleri 10:00 – 18:00 saatleri arasında açık olup, pazartesi günleri kapalıdır.
Müze resmi web sitesi: https://www.landesmuseum-vorgeschichte.de/
Kaynak: 1
Yorumlar
Çok ilginç. M.Ö 1600 yılları için. Bulunduğu bölgedeki gökyüzü çizimi olduğu için orada yapıldığı anlaşılıyor.
Vay be
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız