Ocak 24, 2025

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh, suların çekildiğinden emin olmak için bir kuş gön­derir ve bir sunak yeri kurar. Bu metinlerde, daha önceki metinlerde olmayan ve değin­memiz gereken bazı özgün un­surlar vardır; öncelikle “tek bir tanrı” söz konusudur; ne tanrılar arasında gizli toplantılar, ne insanların sürekli ola­rak kurban oldukları entrika­lar, ne de kararın sadece en bilge tanrılara bildirildiği tan­rısal meclisler, ne de bir kah­ramanın tanrılaştırılmasından söz edilmez.

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

 Tanrı, tektir, benzeri yok­tur ve evrenin ötesinde, “üze­rinde” bir konumdadır. Tüm evren yok olsa bile o, var ol­maya devam eder. Bu metinlerde Tufan'ın nedeni de Nuh'a açıkça anla­tılır; insanların zalimliği, şid­deti ve yoldan sapmış ol­malarıdır bunun sebe­bi... Nuh'un kurtul­masının tek nedeni ise, iyiliği, doğru­luğu ve Tanrı'ya teslim olmasıdır. Diğer kahramanla­rın tersine, gemisine ne serve­tini koyar, ne de Tufan öncesi bilgiyi kurtarmaya çalışır; o ne bir kraldır, ne bir rahip, ne de yüksek derecede biri; çün­kü Tanrı, insanlar arasında onların ruhlarından başka bir otoriteyi önemsemez ve hepsi­ni istisnasız olarak aynı şekil­de sorgular.

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Bunun dışında, tek tanrılı dinler öncesi dönemdeki me­tinlerin ait oldukları pagan (putperest) inanışların tanrı­ları yaratmak için doğayı gözlemledikleri ve bu konuda da­ha gerçekçi davranmış olduk­larını söyleyebiliriz· felaketler de tıpkı tanrılar gibi kaprisli­dirler. Onlara göre, insanların kaderleri, tanrıların önceden bilinemeyen kaprislerine bağ­lıdır ve tufan ya da kıyamet de, Yakın Doğu tanrıları ka­dar kaprisli ve kördür iyileri ve kötüleri bir arada ve aynı şiddetle vurur.

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Halbuki Eski ve Yeni­ Ahit'te Tanrı, Nuh'a “Artık dünyayı mahvetmeyeceğim” der. İnsanoğlunun zayıflığının farkında olan Yaratıcı'nın merhameti, “dünya var olma­ya devam ettikçe devam ede­cektir”. Türkçe'ye “Ahit” diye çevirdiğimiz “testament” keli­mesinin anlamının “birleşme” olduğunu hatırlarsak, Tanrı ile insanoğlu arasında bir ittifakın kurulduğunun vurgu­landığını da düşünebiliriz.

Yorumlar

  • Anlaması da ayrı bir dert olmuş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Dönem İdeolojisi

probiyotik

Antik Dönemde Deprem İnanışı

bubble30
Nielawore

YEREL GALAKSİ: M110

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun