Ocak 24, 2025

Nuh’ un Gemisi

Tek tanrılı dinlere ait me­tinlerde, başka pek çok simge de görmek mümkündür; ör­neğin güvercin, Babil metinle­rinden farklı olarak, özellikle İncil'de, tüm insanlık için du­yulan sevgiyi ifade eder. Ayrı­ca gökkuşağının gözükmesi, Tanrı ile insanlar arasındaki bu birleşmeye dikkati çek­mektedir. Tufan kavramı, şimdiye dek pek çok araştır­macıyı heyecanlandırmış ve böyle bir olayın gerçekliğini araştırmaya sevk etmiştir. Dicle ve Fırat boyunca Ur, Uruk, Shurppak, Kish gibi çe­şitli yerleşimlerde yapılan ka­zılarda yerleşim katmanları ile almaşık olarak görülen kil tabakalarında, denizlerde gö­rülen organizmalara dair hiç­bir ize rastlanmamıştır. Ama özellikle Toroslar ve Zagros dağlarının doruklarındaki kar­ların erimeleri ve bölgede ha­len görülen fırtınalı yağmurlar nedeniyle Mezopotamya, fela­ket boyutunda pek çok su bas­kını yaşamıştır. Ayrıca alüv­yonların toplanması nehir ya­taklarının ve su düzeyinin de­ğişmesine de neden olmuştur. Bu durumda, suyun yükselme­sinden ve büyük su baskınla­rından söz eden hikâyeler de gerçeği yansıtmaktadır.

Nuh’ un Gemisi

Peki... Nuh'un efsanevi ge­misi nerededir? Bu konuda pek çok şey söylenmiş ve araş­tırma yapılmış ve hatta yeri­nin bulunduğu söylenmiş olsa da, buralarda bulunan “Nuh'un gemisine ait gerçek parçalar” üzerinde yapılan Karbon 14 testleri, bu parça­ları M.S. 7. Yüzyıl'dan önceye tarihlendirememiştir. Yaygın kanı, bu geminin karaya oturduğu nokta olarak verilen yerin İncil'de Urartu anlamında kulla­nılan “Ararat” yani “Ağrı Dağı”' olduğu­dur; ama buna karşı da çeşitli tezler öne sürülmüştür.

Nuh’ un Gemisi

Bunlardan belki de en güç­lüsü Amerikalı jeolog Robert Ballard'ın tezidir. 1985'te, At­lantik Denizi'nin dibinde ya­tan Titanik transatlantiğini de bulan Ballard, yaptığı çeşit­li bilimsel araştırmalar sonu­cunda, Tufan'ın Karadeniz'de meydana geldiğini ileri sür­mektedir. Columbia Üniversitesi'nden iki jeolog William Ryan ve Walter Pitman da Ballard'ın bu tezini desteklemektedirler. Araştırmalarında Karadeniz'in bundan sekiz bin yıl kadar önce bir tatlı su gölü olduğu tezinden hareket etmişlerdir. 1970'lerin sonundan beri yapılan araştırma­larda, yüzeyin 2 metre kadar altında tatlı su cepleri bu­lunmuştur.

Yorumlar

  • Tarihin en enteresan gizemlerinden bir tanesi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Antik Dönemde Deprem İnanışı

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Hem Galata Köprüsü Hem de İskelesi

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Deli Dumrul ve Galata Köprüsü

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Galata Köprüsü’nün Tarihi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Dönem İdeolojisi

probiyotik

Antik Dönemde Deprem İnanışı

bubble30
Nielawore

YEREL GALAKSİ: M110

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun