Tek tanrılı dinlere ait metinlerde, başka pek çok simge de görmek mümkündür; örneğin güvercin, Babil metinlerinden farklı olarak, özellikle İncil'de, tüm insanlık için duyulan sevgiyi ifade eder. Ayrıca gökkuşağının gözükmesi, Tanrı ile insanlar arasındaki bu birleşmeye dikkati çekmektedir. Tufan kavramı, şimdiye dek pek çok araştırmacıyı heyecanlandırmış ve böyle bir olayın gerçekliğini araştırmaya sevk etmiştir. Dicle ve Fırat boyunca Ur, Uruk, Shurppak, Kish gibi çeşitli yerleşimlerde yapılan kazılarda yerleşim katmanları ile almaşık olarak görülen kil tabakalarında, denizlerde görülen organizmalara dair hiçbir ize rastlanmamıştır. Ama özellikle Toroslar ve Zagros dağlarının doruklarındaki karların erimeleri ve bölgede halen görülen fırtınalı yağmurlar nedeniyle Mezopotamya, felaket boyutunda pek çok su baskını yaşamıştır. Ayrıca alüvyonların toplanması nehir yataklarının ve su düzeyinin değişmesine de neden olmuştur. Bu durumda, suyun yükselmesinden ve büyük su baskınlarından söz eden hikâyeler de gerçeği yansıtmaktadır.
Peki... Nuh'un efsanevi gemisi nerededir? Bu konuda pek çok şey söylenmiş ve araştırma yapılmış ve hatta yerinin bulunduğu söylenmiş olsa da, buralarda bulunan “Nuh'un gemisine ait gerçek parçalar” üzerinde yapılan Karbon 14 testleri, bu parçaları M.S. 7. Yüzyıl'dan önceye tarihlendirememiştir. Yaygın kanı, bu geminin karaya oturduğu nokta olarak verilen yerin İncil'de Urartu anlamında kullanılan “Ararat” yani “Ağrı Dağı”' olduğudur; ama buna karşı da çeşitli tezler öne sürülmüştür.
Bunlardan belki de en güçlüsü Amerikalı jeolog Robert Ballard'ın tezidir. 1985'te, Atlantik Denizi'nin dibinde yatan Titanik transatlantiğini de bulan Ballard, yaptığı çeşitli bilimsel araştırmalar sonucunda, Tufan'ın Karadeniz'de meydana geldiğini ileri sürmektedir. Columbia Üniversitesi'nden iki jeolog William Ryan ve Walter Pitman da Ballard'ın bu tezini desteklemektedirler. Araştırmalarında Karadeniz'in bundan sekiz bin yıl kadar önce bir tatlı su gölü olduğu tezinden hareket etmişlerdir. 1970'lerin sonundan beri yapılan araştırmalarda, yüzeyin 2 metre kadar altında tatlı su cepleri bulunmuştur.
Yorumlar
Tarihin en enteresan gizemlerinden bir tanesi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız