Kaidenin Adliye Sarayı'na bakan cephesindeki Yunanca kitabede ise, üçüncü şahsın ağzından şunlar yazılı:
"Devamlı bir surette yerde duran bu taşı dikme cesaretini İmparator Theodosius gösterdi ve yardımına da Proclus çağırıldı ve bu şekilde 32 günde yerine dikildi."
Dikilitaş'ın mermer kaidesindeki kabartma rölyeflerde asıl kompozisyonu imparator locası meydana getiriyor. Bu localarda I.Theodosius, yanında karısı ve oğulları Arkadius ve Honorius olduğu halde sanki bir gösteri izler gibi... Yan localarda devrin önde gelen kişileri, bunların da önünde hipodromdaki bazı olaylar, mağlup edilmiş "barbarlar", yarış arabaları, dans edenler, çalgıcılar ve asıl önemlisi, anıtın nasıl dikildiğini gösteren figürler bir belgesel gibi yer alıyor.
Hipodrom'da I. Theodosius dikilitaşı ile Konstantin sütunu arasında bulunan "Burmalı" ya da "Yılanlı Sütun"u I. Konstantin diktirmişti. Şehirciliğe pek meraklı olan bu imparator, birçok yerden anıtlar toplayarak İstanbul'a getirmişti. Bu arada M.Ö. 479 yılında Delfi'deki Apollon Tapınağı önünde bulunan bu sütun da yerinden sökülmüş ve İstanbul'a getirilmişti.
Burmalı sütun, M.Ö. 500 sonlarında Yunanlılar'ın, ülkelerini istila eden Persler'e karşı kazandıkları Plataiai (479) zaferinin bir anısı olarak, ele geçen silahların eritilmesiyle yapılmış ve şükran ifadesi olarak da Delfi'deki Apollon Tapınağı'na armağan edilmişti. Aslında bu sütun, birbirine sarılmış üç tunç yılan figürünün başları üzerinde taşıdığı antik tütsü kazanından meydana geliyordu. Plataiai savaşının kahramanı Sparta Kralı Pausanias, anıtın kaidesine Persler'in yenilmesinde rol oynayan 31 Yunan kolonisinin isimlerini kazıtmıştı. Bu isimleri bugün dahi sütunun kıvrımları üzerinde görmek mümkün...
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız