Cursus anıtları, İrlanda'da oldukça nadir görülürken, Britanya'da daha yaygındır. Ancak arkeologlar, bu yapıların tam olarak ne amaçla kullanıldığını henüz çözememişlerdir.
Genellikle iki uzun hendek veya ahşap direk sırasından oluşan Cursus anıtları, uzunlukları 100 ila 350 metre arasında değişirken bazen 10 kilometreye kadar uzanabilirler. Neolitik dönemde ortaya çıkan bu yapılar, Avrupa'nın önemli tarihöncesi anıtlarından bazılarında bulunur, örneğin Stonehenge'de.
Öte yandan, İrlanda'da Cursus anıtları oldukça seyrektir ve genellikle izole halde bulunurlar. Ancak Baltinglass'ta yapılan araştırmalar, ülkenin bilinen ilk cursus kümesini ortaya çıkardı.
Aberdeen Üniversitesi'nden James O'Driscoll, bu anıtların iç özelliklerden yoksun olmaları nedeniyle İrlanda ve Britanya'daki en gizemli tarihöncesi yapılar arasında olduğunu belirtiyor.
Baltinglass'taki Cursus kümesi, bazı önemli özellikler sergileyerek yapıların işlevine dair ipuçları sunuyor. Örneğin, beş Cursus anıtının dördü önemli güneş olaylarına göre hizalanmıştır.
Anıtlardan üçü, önemli mezar kompleksleriyle aynı hizada bulunur ve bu özellikler, yapıların kasıtlı olarak tasarlandığını gösteriyor olabilir.
Bu yapıların cenaze törenlerinde kullanılmış olabileceğini ve Cursus'un ölülerin son yolculuklarını sembolize ettiği öne sürülüyor.
O'Driscoll, Cursus'un yaşayanlarla ölüler arasındaki sembolik bağlantıları vurguladığını ileri sürüyor.
Kaynak: https://arkeofili.com/
Yorumlar
Çok garip gerçekten
Ölüler için son durak
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız