Osmanlı padişahlarının portrelerini bilirsiniz, hepsinde yan duran padişahlar görürüz ve aslında en çok da ilgimizi padişahların burnu çeker. Peki asıl amacın tam olarak burna dikkat çekmek olduğunu hiç düşünmüş müydük? Gelin bunun sebebini öğrenelim.
Osmanlı sarayında yirmi üç yıl fotoğrafçılık yapmış olan Febus Efendi’nin röportajını gün yüzüne çıkaran Ümit Yüksel, Febus Efendi’nin röportajında padişahların fotoğraf konusunda çok hassas davrandıkları konusundan söz ediyor.
O dönemlerde kemerli burun, “Romalı burnu” olarak biliniyordu. Bu burun genellikle soylu insanlarda bulunuyordu. İnsanlar kemerli burnu gücün sembolü olarak kabul etmişler. Her ne kadar şimdilerde kemerli burunlar için estetik ameliyatlar tercih edilse de…
Yandan bakıldığında kemerli burun, Roma imparatorluğu simgesi olan kartal gagasını andırıyor. Kartal, güçlü ve yırtıcı bir hayvan olduğundan gücü temsil ediyordu. Krallar da kartalın gücünü kendilerine bu şekilde atfetmişlerdi. Kemerli burun günümüzün aksine o dönem gururla taşınan bir organdı.
Osmanlı padişahları da kendilerini Roma imparatorlarından üstün gördüklerini yan profilden portre çizdirmekle göstermek istemiş olmalılar ve işe de yaramış.
Şimdilerde hemen kurtulunmak istenen kemerli burun, o dönemler gücün simgesi olarak gururla taşınmış.
Siz neden yandan portre çizdirdiklerini biliyor muydunuz?
Yorumlar
Hiç düşünmemiştim, ilginç...
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız