PARA ÜZERİNE RESMİ BASILAN İLK GERÇEK KİŞİ KİMDİR? -Friendz10
Her ülkenin parasının üzerinde o ülke için büyük önemi ve değeri olan tarihi şahsiyetlerin portrelerini görürüz. Türk lirasının üzerinde uzun bir dönem sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi bulunmuştu. Günümüzde kağıt paraların ön yüzlerine Atatürk’ün portresi basılmaya devam etmektedir. İsmet İnönü’nün resmi ise sadece 1938- 1950 cumhurbaşkanlığı döneminde basıldı.
İlk olarak, 1979 yılında tedavüle giren kağıt paraların arka yüzlerinde Mehmet Akif Ersoy, Fatih Sultan Mehmet, Mevlana ve Mimar Sinan gibi Türk büyüklerinin de portrelerine yer verildi. 1 Ocak 2009’da tedavüle giren ve bugün kullandığımız kağıt paraların arka yüzlerinde ise Türk bilim, sanat, edebiyat ve müzik tarihinin önde gelen isimlerin portreleri bulunmaktadır. Örneğin 5 TL’de bilim tarihçisi Ord. Prof. Aydın Sayılı, 10 TL’de matematikçi Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL’de Mimar Kemaleddin, 50 TL’de edebiyatçı, felsefeci Fatma Aliye Hanım, 100 TL’de bestekar Itri (Buhurizade Mustafa Efendi), 200 TL’de Yunus Emre’nin portreleri vardır.
Bilindiği üzere dünya tarihindeki ilk para örneği MÖ 7.yüzyılda Türkiye’nin batısında, Lidyalıların yaşadıkları topraklarda bulundu. Fasulye biçimindeki bu madeni paralar altın ve gümüşten yapılmıştı. Paraların bir yüzünde kralı simgeleyen aslan ve boğa motifi, öteki yüzünde de değerini gösteren işaretler vardı. MÖ 320 yılına gelindiğindeyse ilk kez paralara ünlü bir kişinin resmi basıldı ve bu kişi Büyük İskender’di.
Büyük İskender MÖ 336-323 yıllarında Makedonya kralı ve tarihteki en önemli komutanlardan biri olmuştu. Pers İmparatorluğunu yıkarak Yunanistan’dan Hindistan’a kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuş, Eski Yunan uygarlığının doğuya yayılmasında etkili olmuş ve efsanevi bir kahramana dönüşmüştü.
Kaynak: Lüzumsuz Bilgiler, Yakamoz Kitap
Yorumlar
BÜYÜK İSKENDER OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ ?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız