Eylül 08, 2024

Poseidon Mu Neptün Mü

Poseidon : Yunanlıların deniz tanrısına verdikleri ad. Romalılar ona Neptune der.

 

Yunan mitolojisi`nde Poseidon ( οσειδῶν) denizler depremler ve atlar tanrısı. Kronos ile Rheia'nın oğlu. Zeus ile Hades'in kardeşi. Roma mitolojisi`nde Neptune olarak bilinir. Onun en önemli sihalı üç dişli bir mızraktır ve bu mızrağı yere vurduğunda depremler meydana gelir.

Poseidon Mu Neptün Mü

Tanrılar savaşının bitmesinden sonra evrenin paylaştırılması sonuçunda Poseidon'a okyanusların ve denizlerin egemenliği verilir. Yunanca bir sözcük olmayan Poseidon Poti-dan'dan türer ne bu ad Hint-Avrupa dillerindeki biçimiyle karşılaştırıldığında " denizin efendisi" anlamına gelir.

Poseidon Mu Neptün Mü

Mitolojide Poseidon Kronos ve Rheia'nin oğludur. Kronos öbür çocukları gibi Poseidon'u doğar doğmaz yutar. Daha sonra Zeusanası Rheia'nın yardımıyla Kro­nos'u kaçırıp Poseidon ve diğer kardeşlerini kusturur. Denizlerin egemenliği verilen Poseidon Okeonus'un torunu Amphitrite ile evlenir ve Triton'u üretir.  Karısı Amp­hitrite ile denizin altındakı sarayda oturur.

Poseidon Mu Neptün Mü

Zeus kılığında betimlenen Poseidon'da Zeus'un ağırlığı ve sessizliği yoktur. Destanlarda Poseidon'a verilen sıfat yeri sarsan titreten anlamına gelen "Eno­sigaios'tur. Güçlü bir tanrı olan Poseidon elinde tuttugu üç çatallı mızrakla yalnız denizi değil çepeçevre sardığı  topraklarıda sarsar. Troya Savasi'nda keyfi dav­ranışlar gösterir. Bazen Akhaltları bazen Troyalıları tutar birçok kentin koruyucusu olmak için diğer tanrılarla girdiği yarışmalarda çoğunlukla yenilir.

Poseidon Mu Neptün Mü

Poseidon köken olarak ele alındığında III. Binin başlarında Girit'te bir deniz tanrısının varlığının ortaya çıktığı görülür. Linear B yazıtlarında bu tanrının adı Po­si-do-e-ya olarak geçer. Tanrının kökeninin bu döneme kadar indiği işlevinin değişmediği ve bir deniz tanrısı olduğu görülür.

Poseidon Mu Neptün Mü

Girit dışında YunanistanBatı Anadolu sahillerinde ve adalarda Poseidon'a tapınıldığı  bilinmektedir. 12 ion sehrinin toplandığı Panionion'da birliğin baş tanrısı olarak Poseidon Plykodros Kabul edilmiştir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ülkemizde Basketbol

Ülkemizde Basketbol

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun