POZİTİF DÜŞÜNCENİN BEYNE ETKİSİ NE BOYUTTADIR? – Friendz10
Pozitif düşünce, olumsuzluklar karşısında yılmayan ve her koşulda yapılabilecek iyi şeylerin olduğuna inanan insanların hayatını olumlu yönde etkileyen bir düşünce tarzıdır. Önemli bir konudur çünkü bugün tıp dünyası da hastalıkların iyileşme sürecinde pozitif düşüncenin gücünü benimsemektedir. Beyne etkisi de aşağıdaki gibi açıklanmaktadır.
Olumsuz, korku verici düşünceler insanda stres tepkilerini tetiklerken olumlu düşünceler gevşeyerek rahatlamayı, fizyolojik dengeye yani homeostaz* durumuna geçmeyi etkiler. Ve bu denge durumu beden içindeki fizyolojik ve duygusal kararlılığı sağlar. Parasempatik sinir sisteminin kontrolündeki bu denge durumu sırasında enerji birikimi ve hücre yenilenmeleri gerçekleşir.
*Homeostaz: Yaşamın devamı için düzenleyici sistemler yardımıyla organizmanın iç ortamının sabit tutulmasıdır.
Diğer bir ifadeyle beden gençleşir. Böylece hastalıklara karşı direnç artışı sağlanır. Bilindiği üzere stresin bağışıklık sistemine olumsuz etkisi pek çok çalışmayla desteklenmiştir. Ancak olumlu düşüncelerle gelen rahatlama hissi stresle mücadele büyük bir öneme sahiptir. Olumlu düşüncelerin hastalıkların tedavisindeki yararı, bağışıklık sistemiyle olan bu ilgileşimiyle* açıklanır.
*İlgileşim: Organizmanın değişik yapı, özellik ve olaylarında görülen karşılıklı ilgi.
Olumlu düşünmenin motivasyon üzerinde de tetikleyici bir etkisi bulunur. Herhangi bir işe başlama, o işi tamamlama konusunda gerekli enerji ve gücü hisseden kişi, hedeflerine daha sıkı tutunur. Çalıştığında başaracağına inanan biri, karamsar birine oranla daha çok çabalayacağından performansı da yükselir. Dolayısıyla iş ya da okul başarısı da yükselebilir. Sonuç olarak olumlu düşünce başta sağlık olmak üzere pek çok konuda büyük bir önem taşır.
Son zamanlarda olumlama yöntemleri, olumlama yapan kişiler de sizin de çevrenizde artış göstermiştir. Benim de gösterdi. Bana biraz şizofrenik bir durum gibi geliyordu başta ama yapan kişiler gerçekten etkisi olduğunu söylüyor. Bu kadar etkisini de öğrenince de insan bir durup düşünüyor. Peki siz olumlama yapıyor musunuz? Bu içerikten sonra yapmayı düşünüyor musunuz?
Kaynak: Lüzumsuz Bilgiler, Yakamoz Kitap
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız