Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Erechteion, bir Antik Yunan Tapınağıdır. Akropolis'in kuzeyinde yer alan tapınak, MÖ 406 yılında inşa edilmiştir. Tapınak, Athena'ya ve Poseidon'a adanmıştır.
Erechtheion sonradan Bizans döneminde bir kilise, Frankokrasi döneminde bir saray ve Osmanlı döneminde de bir Türk komutanın ikametgahı olarak kullanılmıştır.
Yapının en çok dikkat çeken özelliği, mimarisinde taşıyıcı unsur olarak karyatidlerin kullanılmasıdır. Karyatidler, Antik Çağ mimarisinde kullanılan kadın figürlü taşıyıcı öğelerdir. Bu heykeller; yapıları, binaları başları üzerinde taşır gibi gözükmektedirler. Karyatidler bize dönemin yaşantısında kadının yeri hakkında da ipuçları vermektedir. Bu kadınların savaşa giden kocalarını beklerken tüm ağır işleri üstlenmek zorunda kalan Karialı kadınları temsil ettiği düşünülmektedir. Bu yüzdendir ki karyatidler genelde bina girişlerindeki kapı alınlıklarını taşımak için kullanılırlar.
Located in Athens, the capital of Greece, the Erechteion is an Ancient Greek Temple. Located to the north of the Acropolis, the temple was built in 406 BC. The temple is dedicated to Athena and Poseidon.
The Erechtheion was later used as a church in the Byzantine period, a palace in the Francocratic period, and a Turkish commander's residence during the Ottoman period.
The most striking feature of the building is the use of caryatids as a carrier element in its architecture. Caryatids are carrier elements with female figures used in ancient architecture. These sculptures; structures seem to carry buildings on their heads. Caryatids also give us clues about the place of women in the life of the period. These women are thought to represent Carian women who had to undertake all the hard work while waiting for their husbands who went to war. This is why caryatids are generally used to support door pediments at building entrances.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız