Türkiye’den yasa dışı yollarla kaçırılan ve İskoçya’da bulunan MÖ 4. yüzyıla ait altın taç ve MÖ 2. binyıla ait bronz dağ keçisi figürü iade edildi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başladı.
Tarihi eser kaçakçıları tarafından çalınan dağ keçisi figürü ve altın taç yapılan uzun çalışmalar neticesinde Türkiye’ye geri getirildi. Bakan Kurtulmuş, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde düzenlenen törenle eserlerin sergiye sunumunu açtı.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “İngiltere’de, Fransa’da, Almanya’da ve Amerika’da Türkiye’den kaçırılmış çok sayıda eserin olduğunu biliyoruz. Suriye’deki devam eden iç savaşın faturalarından birisi de dünyanın en büyük tarih ve medeniyet merkezlerinden birisi olan Şam’ın, Halep’in tarihi güzelliklerinin kaçırılıp birkaç sene sonra Avrupa’daki büyük müzelerinde sergilenecek olmasıdır” dedi.
İskoçya’nın Edinburgh şehrinde ele geçirilen Türkiye kökenli altın tacın iadesi için çalışmalar 2010 yılında başlatıldı. Konunun adli mercilere taşınmasının ardından taç üzerinde hak talep eden şahıs duruşmada talebini geri çekti ve eserin mülkiyeti İskoç hakim tarafından Türkiye’ye verildi. Taç, MÖ 4. yüzyıla tarihlendiriliyor ve büyük olasılıkla Anadolu’nun eski Karya bölgesine ait bir eser. En yakın örneği Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde sergilenen Prenses Ada’ya ait altın taç.
Alman ve Fransız polisi tarafından Fransa’da tespit edilen eser, Erzurum Müzesi Müdürlüğünden çalındı. Bronzdan yapılmış MÖ 2 binin sonuna tarihlendirildiği düşünülen eser INTERPOL Uluslararası Çalıntı Sanat Eserleri Veri Tabanı üzerinden dünya genelinde araştırıldı. Araştırmalar neticesinde eseri elinde bulunduran kişi eserin sahte olduğunu öğrenince Paris Büyükelçiliğine teslim etti ve eser burada muhafaza altına alındı. Ardından Türkiye’de Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne getirildi.
Kaynak: 1
Yorumlar
Yaşasın! İyi ki yeniden ait olduğu yerde!
Yeniden ülkemizde olması harika
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız