‘Çöpten çıkarıp geceleri yediğim ekmek hiç ağrıma gitmiyor, ülkemde tıp fakültesi varken buralarda olmam daha çok ağrıma gidiyor. Ne olursa olsun ülkeme doktor olarak döneceğim.’ Türkiye’nin İLK KADIN doktoru, tıp alanında eğitim veren İLK AKADEMİSYENİ Safiye Ali’nin Almanya’da eğitimi sırasında dudaklarından dökülen sözler ve örnek azmi...
1894 yılı 2 Şubat günü dünyaya gelen Safiye Ali, eğitim hayatını yüksek öğrenime kadar ülkesinde tamamlamış ancak dönemin şartları içinde kadınlar yüksek öğrenime kabul edilmiyordu. 1. Dünya Savaşı devam ederken tüm maddi güçlüklere rağmen Almanya’ya gitti. 1921 yılında kadın ve çocuk hastalıkları eğitimini tamamlayarak, hayatının son anına kadar çalışmalarında en büyük destekçisi olacak Dr. Ferdinand Krekeler ile evlenerek İstanbul’a döndü.
1923 yılında Cağaloğlu’nda eşi ile birlikte Türkiye’nin İLK kadın doktoru olarak muayenehanesini açtı. Büyük bir heves ve istekle açtığı ofisinin ilk dönemleri pek hayal ettiği gibi geçmedi. Kadın olduğu için kimse gelmedi hatta gelenler de ücret ödemek istemedi. 5 yıl mücadele ile geçen sürecin içinde gönüllü çalışmalarını hiç aksatmadı. Günümüzde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun temellerinin atıldığı Türkiye Himaye-i Etfal Cemiyeti 1921 yılında kurulmuştu. Cemiyet hizmet alanları içinde: yetimhaneler kurmak,süt dağıtma alanları oluşturmak, fakir ve hasta çocukların tedavilerini sağlamak vardı. Özellikle çocukların tedavileri ve yetimlerin anne sütüne ulaşabileceği 1925 yılında Süt Damlası Bakımevi’nin yönetiminde Doktor Safiye Ali vardı. Çünkü sefaleti en iyi çeken anlardı. Ülke yıllardır savaş içinde idi ve özellikle anne ve çocuklar bakıma muhtaçtı. Yetim ve kimsesiz çocukların öncelikle bakıma ve anne şefkatine ihtiyacını bilerek, Küçük Çocuklar Muayenehanesi adıyla çocuk bakım yurdunu kurdu.
1952 yılında hayat yolculuğu tamamladığında son sözleri:
‘Kadınlar size emanet…’
Kaynak: mitologoscom
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız