Ünlü tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri isimli sergi hakkında, “20. yüzyılın en büyük arkeolojik keşfi olan ve ilk kez Türkiye’ye gelen Tutankhamun hazinelerinin, tarihe, kültüre, sanata ilgi duyanların yanı sıra her yaştan öğrencinin de mutlaka görmesi gereken bir sergi olduğunu” söylüyor.
Keşfedildiğinde dünya hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştı. 1922’nin sonlarında İngiliz arkeolog Howard Carter, Mısır’ın Krallar Vadisi’nde 3.300 yıldır el değmemiş, göz kamaştırıcı mücevherlerle dolu bir kraliyet mezarı keşfetti. Mezarın sahibi, günümüzde çoğunlukla Tutankamon adıyla bilinen genç firavun Tutankhamun Nebkheperure, anında medya için bir sansasyon malzemesi haline geldi.
Şubat 1923’te Luksor’dan bir New York Times muhabiri şöyle yazmıştı: “Yalnızca tek bir sohbet konusu var, tüm erkeklerin zihninde canlandırdığı tek bir konu. Hiçbir yerde Tut-ankh-Amen adından kaçamazsınız. Yerel dükkanlar Tut-ankh-Amen sanatının, Tut-ankh-Amen şapkalarının, Tut-ankh-Amen biblolarının, Tut-ankh-Amen fotoğraflarının reklamını yaparken, sokaklarda ve otellerde adı yankılanıyor. Bugün Luksor’daki her otelde Tut-ankh-Amen tarzında bir şeyler var.”
1961’den bu yana 62 yıldır dünyayı dolaşan Çocuk Kral Tutankhamun’un Hazineleri Sergisi, ilk kez Türkiye’de UniqExpo İstanbul’da 20 Ocak 2023 Cuma günü ziyarete açılacak. Biletler 1 Ocak 2023’ten itibaren Biletix ve Mobilet bilet platformlarından satışa sunuldu.
Prof. Dr. İlber Ortaylı: Sergi mutlaka görülmeli
Ünlü tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde konumlanan Antik Mısır uygarlığının MÖ yaklaşık 3.100 yılından MÖ 30 yılına kadar 3.000 yıldan uzun bir süre boyunca mühendislikte, yazıda ve sanattaki görkemli başarılarıyla bölgedeki en güçlü ve en etkileyici uygarlıklardan biri olduğunu söyledi.
9 yaşında tahta çıkarak Mısır’ın 18. Hanedanlığı döneminde hüküm süren ve 19 yaşında gizemli biçimde ölen ‘Çocuk Kral’ Tutankhamun’un Antik Mısır tarihinde farklı bir yeri olduğunu belirten Prof. Dr. Ortaylı, ilk kez Türkiye’ye gelen Tutankhamun hazineleri sergisinin, tarihe, kültüre, sanata ilgi duyanların yanı sıra her yaştan öğrencinin de mutlaka görmesi gereken bir sergi olduğunu söyledi.
utankhamun’un mezarından 400’den fazla eser olacak
Level A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve “Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri Sergisi”nin organizatörü olan Tufan Zaman da sergide, Tutankhamun’un mezar odasından çıkan som altın tabutu, altın ve değerli taşlardan yapılmış dünyaca ünlü ölüm maskesi, savaş arabası, silahları, bastonları, mobilyaları gibi günlük eşyaları arasından seçilmiş paha biçilmez 400’ün üzerinde eserin birebir replikalarının yer aldığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Tutankhamun’un Hazinesi’ne ait 5 bin parçadan oluşan orijinal koleksiyon, mezarın keşfedilişinin 100. yılı şerefine Kahire’de, Gize Piramitleri’nin karşısında inşa edilen Büyük Mısır Müzesi’ndeki yeni evine kavuşurken, Mısır Hükümeti’nin akredite sanatçıları tarafından özenle üretilen birebir replikaları eş zamanlı olarak UniqExpo İstanbul’da sergiliyoruz.”
“Sergi, ziyaretçileri Tutankhamun’un hazinelerinin 1922’de İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından bulundukları zamanki gibi Antik Mısır’ın gizemlerini keşif yolculuğuna çıkaracak. Sergi boyunca Antik Mısır ve Tutankhamun ile ilgili Arkeolog Howard Carter’ın günlüklerine dayanan video ve projeksiyon gösterileri ile benzersiz bir deneyim sunulacak. Sergide hazineye ait 400’ün üzerinde eserin yanı sıra ünlü firavunun gizemli hikâyesi ve Antik Mısır’a dair yeniden kurgulanan görsel unsurlar yer alacak. Her yaştan ziyaretçiler bu sayede Tutankhamun’un yaşamına yakından tanıklık ederken bu gizemli ve görkemli yaşamı en ince ayrıntısına kadar gözlemleyebilecek.”
Kaynak: 1
Yorumlar
Hemen gidip görülsün!
Çok önemli bir sergi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız