Kasım 22, 2024

YANLIŞ HATIRLAMANIN BİLİMSELİ: MANDELA ETKİSİ

Kısaca yanlış hatırlamak diye tanımlayabileceğimiz Mandela Etkisi, doğru hatırladığınızı zannettiğiniz ama gerçekte farklı olan şeylerdir. Evet unutkan birisiyseniz benim gibi bunda bir gariplik görmeyebilirsiniz ama aynı şeyi sizin gibi pek çok kişi yanlış hatırlıyorsa garip gelebilir değil mi?

Mandela etkisiyle ilgili verilen örneklerde sadece birkaç kişi değil, pek çok insan aynı yanlışı hatırlıyor. Bu kadar çok insan bir şeyleri yanlış hatırlıyor olabilir mi?

YANLIŞ HATIRLAMANIN BİLİMSELİ: MANDELA ETKİSİ

Paralel evrenler. Neredeyse tümüyle birbirine benzeyen ancak küçük ayrıntılarla birbirinden farklılaşan bu evrenler çakışınca ortaya böyle anomaliler çıkıyor. Teorilerden biri bu. Diğeriyse tahmin edebileceğiniz gibi zamanda yolculuk. Geçmişe giden birisi olayların akışını değiştirdi ve bunun sonucunda olaylar daha farklı gelişti. Ama bir kısmımız alternatif tarihi hatırlamaya devam ediyor.

YANLIŞ HATIRLAMANIN BİLİMSELİ: MANDELA ETKİSİ

Peki neden Mandela etkisi denmiş? Pek çok kişinin 2013 yılında hayatını kaybeden Nelson Mandela'nın aslında çok evvelden hapiste öldüğünü zannettiğinin fark edilmesiyle başlamış olmasından kaynaklanıyor.

YANLIŞ HATIRLAMANIN BİLİMSELİ: MANDELA ETKİSİ

Olmamış olayları olmuş gibi hatırlayan insanların yakalandığı psikoza ‘Korsakov Sendromu’ denir. Sendrom adını Rus bilim insanı Korsakov’dan alır. Psikolojide bu fenomenle ilgili komple bir kategori var: konfabülasyon. Gerçekmiş gibi anlatılan asılsız şey! Yanlış anlaşılmasın, böyle hatırladığını söyleyen kişiler yalan söylemiyor, gerçekten de öyle hatırlıyor. Yani hafızamız tıpkı duyu organlarımız gibi… Bizi yanıltabilir. Hatta hafıza aşılama tekniğiyle hayali anı sendromu bile oluşturulabilir.

YANLIŞ HATIRLAMANIN BİLİMSELİ: MANDELA ETKİSİ

Bunu ispat etmek için bir deney yapılmış. Deney alışveriş merkezinde kaybolma deneyidir. Siz de evde ailenizle bu deneyi kolayca yapabilirsiniz. Şöyle ki geçmişte yaşadığınız 4 anıyı bir kağıda yazın ve ailenizden de bu anılara ilişkin hatırladıkları şeyleri bir hafta boyunca not etmelerini isteyin. Yazdığınız anılardan 3’ü gerçek, 1 tanesini uydurun. Alışveriş merkezinde kaybolduğunuz veya kardeşinizin kaybolduğu gibi.

Deney yapıldığında aile bireyleri sadece gerçek anılara değil sahte anıya da bazı ayrıntıları ekliyorlar. Alışveriş merkezinde yaşadıkları başka anılarla sizin söylediğiniz konuyu birleştiriyorlar. Yani bildiğiniz uyduruyorlar. Ya da bazı şeyleri unuttuklarını unutuyorlar.

YANLIŞ HATIRLAMANIN BİLİMSELİ: MANDELA ETKİSİ

Yine de tam anlamıyla aklınıza yatmadıysa bir diğer içerikten Mandela etkisinin örneklerine beraber bakalım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:

https://onedio.com/haber/mandela-etkisi-ile-cogunlukla-yanlis-hatirlanan-ve-dogrusunu-gorunce-sasiracaginiz-15-sey-751387

https://barisozcan.com/mandela-etkisiyle-haritalarin-ne-ilgisi-var/

Yorumlar

  • Vay be bilimsel bir yanı bile varmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GALAKSİLER BİLE BİRBİRİNE KARIŞTI BİZ HALA... :  MCG+05-31-045
ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

BİR HAYAT KURTARALIM!

BİR HAYAT KURTARALIM!

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun