YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ: TERKEN HATUN
Henüz 18 yaşında iken hükümdar olan Melikşah, yönetiminde Büyük Selçuklu Devleti’nin en parlak dönemi yaşanır. Bir Karahanlı kızı olan Terken Hatun ile 9 yaşındayken evlenir. Terken Hatun’un, Melikşah ile evlenirken kendine bağlı divanı, ucu bucağı görünmez kervanlar yüklü mücevherleri ve 12.000 kişilik bir süvari gücü mevcuttur.
Nizamîye askerleri ise Terken Hatun’un kararına karşı çıkarak, Berkyaruk’u hükümdar ilan eder. Kısa süre içinde Berkyaruk’un etrafında birleşen ordu Terken Hatun’u anlaşma yapmaya zorlar. Sonunda Berkyaruk ile oğlunun ve kendinin can güvenliğini teminat altına alarak anlaşma yapmak zorunda kaldı.
Büyük Selçuklu siyasetinin en etkili kadını olan Terken Hatun, hayatı boyunca zekasını, kabiliyetlerini iktidardaki emelleri uğruna kullanarak gerisinde birçok düşman bırakmıştır. Ardından Selçuklu Devleti’nin bölünmesi ile ilgili bir günah keçisi olarak tarihe geçmiştir.
Kaynak: mitologoscom
Terken Hatun, eşi zaferler kazanırken ülke yönetimi ve devlet adamları üzerinde büyük bir nüfusa sahiptir. Kızının evliliği dahil eşi seferde iken saltanatın çıkarları doğrultusunda kararlarını özgürce verebilir. Hatta ülke yönetimi için ‘Bizde savaşan erkeklerdir ama kime karşı savaşacaklarını kadınlar söyler’ sözü ile tarihe geçmiştir.
Melikşah 38 yaşında ölünce, tahtın sahibinin oğlu Berkyaruk olması bekleniyordu. Ancak Terken Hatun zaman kaybetmeden 5 yaşındaki oğlu Mahmut’u başa getirmek için Melikşah’ın ölümünü gizleyerek harekete geçer. Ordu komutanlarına, askerlere binlerce dinar dağıtarak oğlunun desteklenmesi yönünde söz aldıktan sonra Mahmut adına hutbe okutur. Çabaları sonunda Selçuklu emirleri Mahmud’un sultanlığını kabul eder.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız