MÖ 5. yüzyılın ortalarına doğru inşa edilen ve klasik antik çağın en iyi korunmuş anıtlarından birisi olan Yunanistan Bassae’deki Apollon Epikurios Tapınağı, bugüne kadar bulunan en eski Korint başlığını taşıyor. Ayrıca tapınak arkaik tarzı ve dor tarzının dinginliğini cesur mimari özellikleriyle birleştiriyor.
Phigaleia halkı tarafından Apollon Epikurios’a ithaf edilen tapınak, etkisi açısından ve mimari özellikleriyle önemli bir tapınaktır. Tapınak, 18. yüzyılda yeniden keşfedilene kadar 1700 yıl unutulmuş gibi duruyor. Bölgenin izole olarak kalması, tapınak açısından pek çok özelliğin büyük oranda bozulmadan günümüze ulaşmasını sağlamıştır.
Parthenon dönemi sonrası en eski yapılardan biri olan tapınak, üç antik Yunan mimari düzeninin bir arada bulunduğu en eski anıttır. Cesur ve yenilikçi mimari tasarımıyla tapınak, inşasının gelişiminde bir dönüm noktasına da işaret ediyor.
Arkaik unsurları, yenilikçi özellikleriyle de dikkat çeken benzersiz bir sanatı temsil ediyor.
Tasarımın ayrılmaz bir parçasını oluşturan oymalı panellerden oluşan dekoratif frizi, 1812’de çıkarılıp, Korint sütun başlığıyla birlikte British Museum’a taşındı. Tapınak ise 1986’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.
Yorumlar
haydaa niye oraya taşınıyor ki
Koca eseri taşımışlar
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız