Televizyonu açtınız ve üstteki görüntüyle karşılaştınız. Hemen de tanıdınız değil mi? Metro Goldwyn Meyer – MGM film şirketinin maskotu Aslan Leo. Kükremesi bile kulağınızda eminim. Gelelim bu aslanın hikayesine. Aslında bu logodaki hep aynı aslan değil. Tam 7 farklı aslan görev almış bu logo için.
Sessiz sinema döneminde yani 1917’lerde aslan maskotu ilk kez kullanıldığında yağım şirketi sadece Goldwyn’den ibaretti. 1923 yılına gelindiğinde haftada en az bir tane uzun metrajlı film üretebilmek için üç ayrı yapım şirketini birleştirip Metro Goldwyn Meyer haline gelmişlerdir.
Sesli film dönemi de başlayınca çok sevdikleri aslan maskotunu bir de kükretmeye karar vermişler.
Kükremesi için Jackie adında ikinci bir aslan bulmuşlar. Sesini o zamanın en gelişmiş kayıt teknolojisi olan gramofonla kaydetmişler. Yani hayatında hiç gerçek bir aslan görmeyen insanlığın %99.9’unun duyduğu ilk aslan sesi Jackie’ye ait. Dünyadaki ünü buradan geliyor olsa gerek.
MGM şirketi aslanın şöhretini pazarlama kampanyasına çevirmek için aslanı ABD turuna çıkarmaya karar vermişler. Özel kafesli bir uçak yapmaya karar vermişler. Adına da “flying lion – uçan aslan” demişler. Uçak San Diego’dan New York’a gitmek üzere havalanmış. Uçak Arizona’nın üzerinden geçerken düşmüş. Neyse ki pilota da aslana da bir şey olmamış.
Uçak kazasından sonra uçan aslan lakabını ‘Şanslı aslan’ olarak değiştirmişler. Kaza yapan uçağın enkazı hala aynı yerde duruyor.
Kükreyen aslanın ünü bu olaydan sonra daha da artmış. O kadar popüler olmuş ki onun animasyonlu bir versiyonu da üretilmiş. O sıralar sesli filmlerin yanı sıra renkli film teknolojisi de gelişmeye başlamış. MGM bu teknolojiye uygun olarak logo tasarımını güncellemek için iki farklı aslanı daha işe almış: Telly ve Coffee. Bu denemelerin ardından Tanner ve George adında iki aslan daha renkli filme çekilmiş ve Hollywood’un altın çağındaki pek çok filmin başında kükreyip durmuşlar.
Fakat biz bu bahsedilen altı aslanı değil de muhtemelen yedincisi Leo’yu gördük. Dünyanın en ünlü aslanı olan Leo’yu. Çünkü 1957’den sonraki tüm MGM filmlerinde bu aslan kullanıldı. Gördüğünüz aslan bu olabilir, ama kulaklara kazınan kükremesi 1982 yılından sonra duyulmaya başlandı. İşin ilginci bu kükreme aslan Leo’nun kendi sesi değil, elektronik olarak üretildi.
Kaynak: https://barisozcan.com/dunyanin-en-unlu-aslani/
Yorumlar
ay çok ilginç
Bildiniz mi aslanı?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız