Ekim 05, 2024

Zeus ve Poseidon

Olgunluk çağına gelince Zeus saklandığı mağaradan çıktı. Kronos'a savaş açtı. Bu savaş on yıl sürdü hiç birisi yenemeyince Zeus Rheia'nın tavsiyeleri ile Tartaros'taki Kyklop ve Hekatonkheirleri serbest bıraktı. Kykloplar Zeus'a meşhur şimşekleri verdiler. Yüz elli Hekatonkheirler Titanların üzerine taşları ve kayaları fırlattılar. Yerler parçalandı dağlar eridi ve Titanlar yenildiler. Zeus Kronos'u yuttuğu tanrıları ve taşı çıkarmaya zorladı. Titan'lar yenilerek Tartoros'a atıldılar. Yüz kollu Hekatonkheirler ise Titanların bekçiliğini yapmaya başladılar. Tanrılar (Zeus ve kardeşleri) dünyayı yönetmeye başladılar. Üç erkek kardeş Zeus Hades ve Poseidon evreni kendi aralarında paylaştılar.

Zeus ve Poseidon

İşte bu andan sonra Poseidon'nun özellikleri belirmeye başladı ve bu özellikleri sayesinde denizlerin deniz canlılarının ve tüm akarsuların hâkimiyetini aldı. Deniz tanrılarından olan Nereus kızlarından güzel Amphitrite ile evlendi. Amphitrite deniz dibi tanrıçasıdır. Bu evlilikten birçok deniz perisi yarı at yarı insan Triton doğdu. Triton deniz kabuğunu öttürerek tufanı yatıştırırdı ve suları geldikleri yere döndürürdü. Nereus'un kızları olan nereidler her zaman Poseidon'un çevresini sararlardı. Nereidler belden aşağı balık belden yukarı insan şeklindeydiler.

Zeus ve Poseidon

Poseidon Yunan Mitolojisi'nde denizler depremler ve atlar tanrısıdır. En önemli silahı üç dişli bir asadır ve bu asayı yere vurduğunda depremler meydana gelir. Bu silah farklı kaynaklarda asa yerine mızrak diye de tasvir edilmiştir. Poseidon hırsı ve gücü temsil eder. Poseidon'un hırsı Atlantis'in yok olmasına sebep olmuştur. Bunun nedeni ise dünyanın en mükemmel şehrini inşa etme arzusudur.

Zeus ve Poseidon

Poseidon Dorların göçlerinden önce Peloponnesos ile Boiotia'da saygı görürdü. Mızrağı ile denizleri allak bullak eder karaları sarsar depremler yollardı. Bunun için Poseidon'a Enosikhthon ile Gaeiokhos (yerin altında yürüyen) de denir. Ayrıca atların da tanrısıydı; çünkü denizlerde egemen olmakla birlikte insana atı armağan etmiştir bu yüzden biniciliğin atası sayılır. En eski efsanelerde sık sık at şeklinde tasvir edilir. Ayrıca bir önceki sayımızda tasvir ettiğimiz Pegasus Poseidon ile zorla sahip olduğu Medusa'nın çocuğudur. Poseidon şerefine tertiplenen araba yarışları içinde Korinthos'ta yapılan İsthmia yarışları en meşhurlarıdır. Atina'daki Erekhteion'da Poseidon'la Athena arasındaki yarışın izleri görülür; Poseidon üç dişli asasını vurunca kayada koca bir yarık açılmıştır.

Zeus ve Poseidon

Poseidon'un oğullarından biri Amykos'tur. Bebryklerin kralıdır. Ülkesinin kıyılarına gelen yabancıları yumruk dövüşlerine zorlar yenilenleri öldürür. Argonautlar Bebrykler iline geldiklerinde Amykos Pplydeukes'e yenilir ve artık tehlikesiz bir hale gelir. Poseidon'un bir diğer oğlu Kyknos'tur. Aşil onu Troy önünde öldürmüştür. Poseidon denizlerin dibindeki görkemli sarayında kalır bununla birlikte sık sık Olympos'ta görünür. Poseidon suların yüzünde altından arabasıyla dolaşır. Denizaltı ırmakları da onun ülkesindedir. Ülkemizde Didim'de Poseidon'un tapınağı vardır. Diğer iki tapınak ise Yunanistan'da Myus ve Panionion'dadır. Ayrıca bireysel araştırmalarınız için yardımcı olacağını düşündüğüm ek bilgi; Latincede Paseidon adı yerine Neptunus'a rastlanır.

Yorumlar

  • Mitolojiye farklı bir bakış açısı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun