Tayland’ın kuzeyindeki dağlık bölgede yaşayan Pagaund Kadınları, günümüzde ‘Zürafa boyunlu kadınlar’ olarak anılan kabilenin mensuplarıdır. Kabile üyeleri Myanmar’da cuntaya karşı bağımsızlık savaşı verdikten sonra, 1980’lerin sonunda askeri darbe ile ülkeden kaçıp Kuzey Tayland’a sığınmışlardır.
Zürafa boyunlu kadınlar beş yaşından itibaren boyunlarına her doğum gününde pirinç bir halka takarlar. Halka sayısı 20- 37 arasında değişebilir. Halkaların zamanla vücutta oluşturduğu şekil bozuklukları ölümcül sonuçlara sebep olmaktadır. Boyun kaslarının zayıflamasına sebep olan halkalar çıkarıldığı vakit başın ağırlığı ile boynun kırılmasına sebep olabilmektedir.
Köle ticaretinin yoğun bir biçimde yaşandığı bölgede, kadınlar beğenilmeyen, tercih edilmeyen köleler olabilmek için boyunlarına bu halkaları takıyordu. Bu halkaları takarak çirkin görünmeye çalışıyorlardı. Kölelik düzeninden kaçmaya çalışan kadınlar ölümü göze alarak bu yöntem ile kurulu düzene karşı çıkıyordu.
Günümüzde ise atalarının izinden giden Zürafa Boyunlu Kadınlar, başka bir ticari sistemin kölesi olarak hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Mülteci kamplarından alınarak kendileri için kurulan yapay köylerde turistik aktivitelerde para kazanmaya çalışıyorlar. Ne yazık ki turizm endüstrisinin gelir kaynağı olarak kullanılan kadınlar hayati gereksinimler olan eğitim, sağlık, okul, su gibi ihtiyaçlardan hâlâ yararlanamamaktadır. Kadınlar kendileri için hazırlanan modern hapishane konseptli odalarda geçimlerini sağlamak için yaşamaktadır.
Hala varlıkları YOK SAYILMAKTADIR…
Kaynak: mitologoscom
Yorumlar
İlginç değil mi?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız