Kasım 23, 2024

Platon’un Mağara Alegorisi

Platon veya küçük Asya bölgesindeki adıyla Eflatun, sanırım artık bilmeyen kalmamıştır bu ismi. Eğer kendisinin kim olduğuna basitçe bakmak istersen buraya tıklayabilirsiniz. Bugünkü konumuz aslında Platon’un ‘’Devlet’’ adlı eserinde geçen bir alegori. Alegori felsefe de çok sık kullanılan bir anlatım tarzıdır. Kelime anlamı olarak alegori: Bir fikrin, davranışın, eylemin, duygunun, kavramın veya olgunun simgeler ve semboller üzerinden anlatılmasıdır. Daha basitçe örneklendirilmeler yardımıyla basitçe anlatma tarzı da diyebiliriz. Mağara deyince hepimizin gözünde benzer şeyler canlanıyor peki bu Platon’un Mağarası ne anlatıyor?

Platon’un Mağara Alegorisi

Platon’un Devlet isimli eserinde, insanlık mağaraya zincirlenmiş mahkumlara benzetilir. Bu mahkumlar sadece önlerindeki duvarı görebilmektedirler. Bu yüzden deneyimleyebildikleri tek şey zincirli bulundukları duvara belirli bir mesafede bulunan ateşin vasıtasıyla duvara yansıyan gölgelerdir. Bu gölgeler; idealize ve değiştirilemez olan mutlak aydınlık ve mutlak birin, Platon’a göre ‘’Formların’’ yansıması ile oluşan gerçeklikler karşısındaki cehaletimizdir.

Platon’un Mağara Alegorisi

Yani bir masa, ideal bir masanın kusurlu kopyasıdır ancak ya da bir at ancak aslının gölgesidir veya tezahürüdür. Tek tek atlar farklı ideal atın tek tek yansımaları dahi olsalar hiçbiri ideal atı temsil etmemektedir. Dünya’daki her şey mutlak değişir. Masa bir ağaçtı, At taydı ya da daha ileri bir zamanda ölü bir at olacak. Bu alegoride aslında aydınlanma bilgisinin tecrübelerle olamayacağını gözlemlenemeyen ‘’Formların’’ dünyasında elde edilebileceğini, duyularımız ile tecrübe ettiklerimizin bu dünya için birer gerçeklik olduğunu bunlarında aslınca düşünceler veya inançlar toplamından başka bir şey olmadığını aslolanın mutlak BİR ve mutlak AYDINLIK olduğunu savunmasıdır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

İbreti Alem

İbreti Alem

Engizisyon Cezaları

Engizisyon Cezaları

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun