Hafta içi her gün onlarca ülkenin ekonomik verileri belirli platformlar üzerinden yayınlanır. Ülkelerin işsizlik verileri, enflasyon oranları, ekonomik büyümeleri... Bir sürü veri yayınlanır ama verilerin paritelere yansıması ya da halkın ekonomik verileri hissetmesi bir ya da iki ay alabiliyor.
Bunun sebebi ise küresel ticaretin toplu alımlarla yapılıp alınan ürünlerin halka perakende satış olarak yapılması. Örneğin bir ülke diğer ülke ile yaptığı ticarette 20 ton unu tek seferde alıyor olsun. Bu ticaret yapıldığı sırada açıklanan enflasyon oranı yüzde 2 artış göstermiş olsun. Yani ürün fiyatları genel olarak yüzde iki artış göstermiş olsun.
Ama toplu olarak gelen ürünün siparişi eski fiyatlara göre verildiği için o toplu gelen ürün bitip yeni sipariş gelene kadar enflasyon un fiyatlarına yansımış olmayacak. Yani 20 tonluk unun satışı tamamen yapılana kadar yeni sipariş verilmeyeceği için piyasaya un artmamış fiyattan satılacak. Örnek son derece basit ama açıklayıcı olmasını sağlamaya çalıştım.
NOT: Burada yazılanlar sadece benim kişisel görüşlerimdir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız