Dünyadaki kaynakların yönetimine baktığımız zaman, bunları sizce kim yönetiyor olabilir? Şirketler mi? Şirketlerin başındaki bireyler mi? Veya birkaç tane aile mi? Devletler mi? Kim yönetiyor olabilir? Aslında bu sorunun cevabı, Öncelikle kaynağın ve paranın ne olduğunu anlamakla ilgilidir. Kaynak bizim etrafımızdaki inşaat malzemelerinde, elimizde tuttuğumuz telefonu üretirken, giysilerimizde, yani her türlü şeyde kullandığımız madde veya ham madde diyebiliriz.
Gıdalar da birer maddedir. Bir kaynaktır. Petrol de kaynaktır. Ancak bunlara biçilen ortak değer ve ölçüm şekli paradır. Bu, ticareti sağlar. İşte bu kaynaklar üzerinde hüküm sağlayanlar genellikle o kaynakları üreten şirketler ve bu şirketlerin sahibi olan merkezlerinin bulunduğu devletlerdir. Devletler şirketlerini büyütebilirler. Büyüyen şirketler bulundukları ülke dışında etki alanlarına sahip olurlar.
Ve oradaki kaynakların kontrolünde ele geçirirler. Bu kaynaklar merkez ülke tarafından işlenir, yönetilir. Belki paraya dönüştürülür, belki başka şeylere dönüştürülür. Ve merkez ülke gelişir. Diğer ülkeler ise sömürülmüş olur. Yani şunu demek istiyorum ki, gerek sizin ülkenizde, gerekse başka ülkelerde kaynakların üzerinde her zaman için size ait olmayan veya sizin olmadığınız bir devletin gizli bir eli olacaktır. Ne yazık ki bu devlet ise sizin değildir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız