Kazan – Kazan Modeli

Bazen devletler arası ekonomik anlaşmazlıklar çıkabilir. İki devlette aynı ekonomik kaynağı istiyor olabilir ama o ekonomik kaynaktan iki devlete yetecek kadar kaynak ortaya çıkmayabilir. O zaman devletler ne yapmalı? Savaşmalı mı yoksa daha akıllıca bir yöntem mi bulmalı? Kesinlikle daha akıllıca bir yöntem bulmalı. İşte kazan – kazan modeli tam da burada devreye giriyor.

Kazan – Kazan Modeli

Örneğin A devleti ve B devleti aynı bölgede bulunan petrol kaynağı üzerinde hak iddia ediyor olsun. Peki petrolü kim alacak. Burada yapılabilecek seçeneklerden bir tanesi bölgedeki petrol kaynağını yarı yarıya bölüşmek olabilir. Ya da iki devletinde ihtiyacına bakmak olabilir. Diyelim A devleti petrolü işleyip satmak isterken B devleti de petrolün işlenmiş halinden kalanlarla plastik yapmak istesin. O zaman A devleti bölgedeki petrolü işleyip kalanları B devletine verebilir ve B devleti de A devletinden aldığı maddeleri işleyip plastik üretebilir.

Kazan – Kazan Modeli

İşte bu örnekte aslında iki devlette petrolü almak istemesine sebep olan esas amaca ulaşmış oldu. Örnekteki iki devlet arasında uygulanan bu olay kazan – kazan modeline örnek verilebilir. Devletlerin birbirleri ile uzlaşarak ulaşabilecekleri en verimli ekonomik ve ticari çözüm yollarına kazan – kazan modeli ile ulaşılabilmektedir.

 

NOT: Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir. Benim kişisel görüşlerimi içerir.

 

Kazan – kazan nedir?

Yorumlar

  • Bu kadar ayrıntılı bilmiyordum, teşekkürler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Çok İhtimal

Çok İhtimal

Çok Fazla Uyaranın Beyni Yorması

Çok Fazla Uyaranın Beyni Yorması

Bir Şeyin Değerini Onun Sahibi Belirler

Bir Şeyin Değerini Onun Sahibi Belirler

Her Yer En Çok Yöneticisine Benzer

Her Yer En Çok Yöneticisine Benzer

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çok İhtimal

probiyotik

Greenland ve Yanlış İsimlendirme

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun