Kredi Kartı Kullanımında Taksit Sayısına Getirilen Düşüş
Taksit kelimesinin anlamına bakıldığı zaman karşımıza “bölüm bölüm” ya da “az az” anlamları çıkıyor. Bunun dışında taksit kelimesinin “bir borcun belli zamanlarda ödenmesi gereken bölümlerinden her biri” anlamı da var. Alışverişte taksit tüketimi tüketici açısından oldukça kolaylaştıran bir şeydir. Bir tüketici normal maaşıyla alamayacağı bir ürünü taksitlere bölerek ve her ay ödeyerek alamayacağı ürünü alabilir ve tüketim artmış olur.
Ancak BDDK’nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) yaptığı son açıklamaya göre kredi kartına yapılan taksitlere sınırlama getirildi. Burada BDDK’nın nasıl sınırlamalar getirdiği yerine neden böyle bir sınırlama getirmiş olabileceğine değineceğim. BDDK neden kredi kartı taksitlerine sınırlama getirmiş olabilir?
Bunun amacı üreticiyi rahatlatmak olabilir. Taksit imkanı tüketici için olumlu ancak üretici için bazı durumlarda olumsuz olabilmektedir. Üretici doğal olarak sattığı ürünün parasını hemen almak ister. Taksitle ürün satmak üretici için bir risktir. Çünkü üretici olası bir durumda parasının bütün taksitlerini alamama durumu ile karşı karşıya kalabilir. Şu anda ülkemizde tüketiciler aldıkları ürünlerin bütün taksitlerini ödeyemiyor olabilir.
Kredi kartı taksitlerinin kısıtlanmasının bir başka sebebi ise insanları tasarrufa yöneltmek olabilir. Taksit imkanının tüketici için bir kolaylık olduğunu söylemiştim. Eğer tüketicinin taksit miktarı kısıtlanırsa doğal olarak tüketim de azalabilir ve insanlar tasarruf etmiş olur.
NOT: Burada yazanlar yatırım tavsiyesi değildir. Sadece benim kişisel görüşlerimi içerir.
Kredi kartı taksitleri neden kısıtlanmış olabilir?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız