Küresel Ekonomide Adalet

Küresel ekonomi içinde 196 ülkenin ekonomisini barındırıyor. 196 ülkenin üretimi, tüketimi, ticareti, ihracatı, ithalatı ve bunun gibi pek çok ekonomik gösterge küresel ekonomiyi oluşturuyor. IMF ya da Dünya Bankası gibi uluslararası kurumların raporlarına baktığımız zaman küresel ekonomiyi daha iyi anlama şansına sahip oluyoruz.

Küresel Ekonomide Adalet

IMF’nin yayınladığı son rapora göre ise anlaşılıyor ki küresel ekonominin devletler arasında olan dağılımında bir adaletsizlik göze çarpıyor. Rapora göre 40 tane ülkenin gelişmiş ekonomisi var ve kalan 156 ülkenin ekonomisi ise gelişmekte olan ekonomi. 40 gelişmiş ekonomi dünya nüfusunun %14’ünü kapsamasına rağmen küresel gelirin %42’si kadarını alıyor. Kalan 156 ekonomi ise dünya nüfusunun %86’sına sahip olmasına rağmen küresel gelirden aldığı pay %57 kadar.

Küresel Ekonomide Adalet

Gelişmiş ekonomilere baktığımız zaman aslında bu ülkelerin hepsi eğitim seviyesi yüksek, medeni ve üretken toplulara sahip. Gelişmekte olan ekonomilere sahip olan ülkelerde ise eğitim ve medenilik o kadar yüksek değil. Küresel gelirin dağılımı sayısal olarak adaletsiz görünebilir ama hak ediş olarak bence son derece adaletli duruyor.

 

NOT: Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir. Benim kişisel görüşlerimi içerir.

 

Küresel ekonomide gelir dağılımı nasıl?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Çocukluk

Uzun Çocukluk

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Alternatif Çözümler

Alternatif Çözümler

Basit Düşünememek

Basit Düşünememek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun