İyi bir ekonomi için nüfus çokluğu tarih boyunca avantaj olmuştur. Sanayi Devrimi’nden önce ülkelerin ekonomileri tarıma dayalıydı. Tabi o zamanlarda tarlaları ekip biçebilecek makineler yoktu. Bu yüzden bir tarlayı ekip biçebilmek için çok fazla insana ihtiyaç vardı. Aynı şeyi zanaat işçiliği için de söyleyebilirim. Fabrikaların olmadığı dönemlerde halı yapan birisini düşünün. Daha fazla halıyı daha hızlı yapabilmesi için mecburen daha fazla insana ihtiyaç duyuyordu. Yani Sanayi Devrimi’nden önce kalabalık bir nüfus ekonomi için önemliydi.
Ancak Sanayi Devrimi’nden sonra bir fabrika binlerce insanın uzun bir zamanda üretebildiği malzemeleri çok daha kısa bir zamanda çok daha fazla üretmeyi başardı. Bu durumda daha fazla insan çalıştırmaya gerek kalmamaya başladı. Yani Sanayi Devrimi sonrası ekonomi için önemli olan insan sayısı değil fabrika sayısı oldu. Ayrıca Sanayi Devrimi sonrasında ekonomiler tarıma dayalı olmaktan uzaklaştı. Yani tarım için gerekli olan insan gücüne olan talep azalmıştı çünkü tarımın ekonomiler için önemi azalmıştı. İnsanlar artık fabrikalarda çalışıyordu.
Günümüze yaklaştıkça sanayi teknoloji ile birleşti. Fabrikalarda çalışan insanların yapabileceği işleri robotlar yapabilir hale geldi. Böyle bir durumda ekonomik güç için insana duyulan ihtiyaç neredeyse hiç kalmadı. Günümüzde tarım da büyük makinelerle yapılabiliyor. Onlarca işçinin haftalar boyunca yapabileceği bir işi bir biçer döver ya da traktör bir günde yapabiliyor.
Sonuç olarak günümüz dünyasında nüfus çokluğunun ekonomiye pek bir faydası yok aksine zararı var. Çünkü her ülke kendi halkına bir şekilde bakmak zorunda. Günümüzde fazla nüfus ekonomiler için bir yük haline geldi.
NOT: Burada yazan yazılar yatırım tavsiyesi değildir sadece benim kişisel görüşümdür.
Nüfusun ekonomiye olan etkisi nedir?
Yorumlar
ilginç ama Çin iki çocuk yasağını kaldırdı bir ilgisi var mı?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız