Özelleştirme

Devletler ekonominin halkın yararına çalışması için bazı eylemlerde bulunurlar. Bu eylemlerin arasında toplanan vergiler ve alınan borçlar ile yollar, okullar, hastaneler ve fabrikalar yapmak olabilir. Devletlerin yaptığı daha pek çok şey var tabi ama hepsini bu yazıda saymaya kalksak olmazdı.

Özelleştirme

Bazen devletler üretimi artırmak ve insanlara iş vermek için kurdukları işletmeleri yönetemeyebilirler. Bazen devletin kendisine ait bir fabrika zarar edebilir. O zaman devletler bu kurumların zarar edip halkın sırtına yük olmaması adına kendi kurduğu kurumları özel şirketlere kiralayabilir ya da satabilir. İşte özelleştirmenin ne olduğu ve niye yapıldığı hakkında en basit tanım bu olabilir.

Özelleştirme

Benim bu konudaki fikrim ise özelleştirme denilen seçeneğin en son seçenek olarak ele alınması gerektiğidir. Bunun nedenini bir örnekle açıklamak istiyorum. Örneğin devlete ait bir fabrika daha fazla kar için ürettiği ürünün kalitesini düşürmez ya da işçi çıkarmaz. En azından bunları hemen yapmaz. Ancak özel sektör daha fazla kar için hem kaliteyi düşürebilir hem de işçi çıkarabilir. Bence özelleştirme uzun vadede halkın yararına değil zararına olan bir seçenektir.

 

NOT: Burada yazan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Benim kişisel görüşlerimi içerir.

 

Özelleştirme neden yapılır?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Çok İhtimal

Çok İhtimal

Çok Fazla Uyaranın Beyni Yorması

Çok Fazla Uyaranın Beyni Yorması

Bir Şeyin Değerini Onun Sahibi Belirler

Bir Şeyin Değerini Onun Sahibi Belirler

Her Yer En Çok Yöneticisine Benzer

Her Yer En Çok Yöneticisine Benzer

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çok İhtimal

probiyotik

Greenland ve Yanlış İsimlendirme

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun