Stagflasyon Nedir?

Stagflasyon kelimesi durgunluk kelimesinin İngilizcesi olan stagnation ve enflasyon kelimesinin İngilizcesi olan inflation kelimelerinin birleşiminden oluşur. Yani stagflasyon kavramının içinde hem ekonomik durgunluk hem de enflasyon bir arada. Peki bu nasıl oluyor?

Stagflasyon Nedir?

Normal şartlar altında bir ekonomide işsizlik yüksekken yani ekonomi durgunken enflasyon düşük olur. Tam tersi durumda işsizlik düşükken enflasyon yüksek olur. Ancak stagflasyon yaşanırken hem enflasyon yükselir hem de ekonomik durgunluk yaşanır. Yani stagflasyon normal olmayan bir ekonomik koşuldur. Piyasada pek çok fiyata etkisi olan (örneğin enerji kaynakları gibi) bir ürünün üretiminde ani bir azalma olursa ya da fiyatında hızlı bir yükseliş olursa bu durumun ilerisinde stagflasyon oluşabilir.

Stagflasyon Nedir?

Stagflasyon ilk olarak 1970’li yıllarda petrol üreten ülkelerin pek çoğunun ortak bir karar ile petrol üretimini aniden kesmeleriyle yaşandı. Petrol üretimi azalınca petrol fiyatları hızla yükseldi. Petrol fiyatları yükselince uluslararası alanda taşımacılık, üretim yani enerji gerektiren her şeyin fiyatında artış oldu. Fiyat artışları birbirlerini tetikledi. Zamanla yüksek fiyatlar yüzünden hem ekonomilerde durulma görüldü hem de durgunlukla birlikte fiyat artışları düşmeyerek enflasyon yaşandı.

Stagflasyon Nedir?

Stagflasyon kısaca ani üretim azalması durumunda ani fiyat artışlarının her ürün grubunda birbirini tetiklemesi ve ani fiyat artışlarının ekonomiyi hızla durgunluğa sürüklerken fiyatların yükselmeye devam etmesidir.

 

NOT: Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir. Benim kişisel görüşlerimi içerir.

 

Stagflasyon nedir?

Yorumlar

  • Yandığımızın resmidir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Uzun Çocukluk

Uzun Çocukluk

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Bir Kere Hareket Ettikten Sonra

Alternatif Çözümler

Alternatif Çözümler

Basit Düşünememek

Basit Düşünememek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun