Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın rezervlerinde son yıllarda yaşanan erime pek çok uzman ve yatırımcının ilgilendiği bir konu. TCMB yabancı para birimlerinde yaşanan yükselişi durdurmak için ne yazık ki rezervlerinin büyük bir kısmını harcadı. Ancak yabancı para birimleri hala yükselmeye devam ediyor. Yabancı para birimleri değer kazanmaya devam ederken TCMB rezervleri ise tükenmiş bir vaziyette kaldı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise rezerv açığını kapatmak için diğer ülkelerin merkez bankaları ile swap anlaşmaları yaptı. Yani TCMB geçici süreliğine Türk lirasını başka ülkelerin paraları ile takas etti ve rezervlerini doldurdu. Ancak swap anlaşmaları bittiğinde rezervlerde swap anlaşmalarından dolayı bulunan bütün paraların iade edilmesi gerekecek. Yani bu geçici bir çözüm. Peki ne yapmalı?
TCMB swap anlaşmalarını tekrar gündeme getirirken bazı uzmanlar daha farklı bir çözüm yolu sundu. Bu çözüm yolu ise döviz alım ihalesi. Döviz alım ihalesi ise bir merkez bankasının kendi bastığı parayı verip başka para birimlerini satın almak için açtığı ihalelerdir. Bazı uzmanların swap işlemlerini geçici çözüm olarak görürken döviz alım ihalelerini kalıcı çözüm olarak görmekteler.
NOT: Burada yazan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Benim kişisel görüşlerimi de içerir.
Swap anlaşmaları rezervleri doldurur mu?
Yorumlar
adı üstüne geçici ama kalıcı çözümler gerekir
Bu konuları kısa zamanda anlamama yardımcı oluyorsunuz. Teşekkürler.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız