Türkiye’de Enflasyonun Sebepleri
Türkiye ekonomisi yüksek enflasyon yaşamaya oldukça müsait bir durumda. Enflasyon dünya üzerindeki her ülkenin ekonomisinde yaşanabilecek bir durum ancak Türkiye’de enflasyon gerçeği yüksek enflasyon olarak karşımıza çıkıyor. Peki Türkiye neden diğer ekonomilere göre daha yüksek enflasyon yaşıyor?
Benim görüşüm bunun en önemli sebebi Türkiye'de yapılan üretimin tam anlamıyla bir üretim ekonomisi olmaması. Yani Türkiye ekonomisi üretim yaparken büyük oranda dışarıya bağlı kalıyor. Türkiye’de üretim yapacak herhangi bir şirket üretim için gerekli olan pek çok şeyi ülke dışından temin etmek zorunda kalıyor. Buna enerji bile dahil olabiliyor. Hal böyle olunca Türkiye ekonomisi uluslararası olaylara karşı oldukça hassas hale geliyor.
Bence bir diğer önemli sebep ise Türkiye ekonomisinin üretim yaparken büyük oranda ülke dışından ürün aldığını söylemiştim. Bir de Türkiye bu ürünlerin neredeyse tamamını Amerikan doları ile alıyor. Yani dolarda yaşanan yükseliş üreticilerin maliyetlerini artırıyor. Üreticilerin maliyetleri artınca bu durum halkın satın alacağı ürünlere yansıyor ve Türkiye’de enflasyon yaşanıyor.
Türkiye bu enflasyonu bitirmek için doların yükselişini engellemeye çalışıyor ancak doların yükselişi ABD merkez bankası FED’e bağlı olduğu için ve dolar dünyanın en güçlü para birimi olduğu için Türkiye’nin gücü doğal olarak doların değerini etkilemeye yetmiyor. Dolar yükseldikçe Türkiye’de üreticinin maliyeti artıyor, üreticinin maliyeti arttıkça enflasyon artıyor, enflasyon attıkça ekonomi bozuluyor, ekonomi bozuldukça Türk lirası daha çok değer kaybediyor ve dolar daha da yükselmiş oluyor. İşte Türkiye’de enflasyon bu yüzden sürekli artıyor.
NOT: Burada yazan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir sadece benim kişisel görüşlerimi içerir.
Türkiye’de enflasyon neden artıyor?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız