Dış ticaret açığı Türkiye’nin yıllardan beri çözemediği ekonomide kronik bir problem halini almış durumda. Dış ticaret açığı yani dışarıdan alınan ürün ve hizmetlerin dışarıya satılan ürün ve hizmetlerden fazla olması durumu yıllardan beridir Türkiye’nin ekonomisinde eksi bir puan.
TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) ve Ticaret Bakanlığı’nın iş birliği ile oluşturulup açıklanan verilere göre Türkiye’nin mayıs ayındaki dış açığı bir önceki yılın mayıs ayına göre %20 kadar arttı ve 4 milyar doların üzerine çıktı. Son 5 ayda Türkiye’nin dış ticaret açığında bir azalma gözlemlense de yıllık olarak bakıldığında artış söz konusu. Bu artışın en büyük sebebi ise muhtemelen Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında yaşadığı büyük değer kaybı oldu.
Türkiye’nin dış ticaret açığını hangi ürün ne kadar artırdı diye soracak olursanız enerji ve altın ithalatı dışında yapılan ithalat %62 kadar arttı ve 10 milyar dolar civarından 17 milyar dolar civarına kadar yükseldi. Bunun yanında Türkiye’nin enerji ithalatında harcadığı para geçen yılın mayıs ayına göre 2021 mayısında %143 kadar arttı. Geçen yılın mayıs ayında 1,2 milyar dolar kadar olan enerji ithalatı bu yılın mayıs ayında 3 milyar dolara kadar çıktı.
NOT: Burada yazan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Benim kişisel görüşlerimi içerir.
Türkiye’nin dış ticaret açığı ne kadar oldu?
Yorumlar
Böyle nedenlerden dolayı olduğunu bilmiyordum. Eline sağlık.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız