Mart 14, 2025

Sürgünün Acı Tablosu (II) - Friendz10

Halkımız niçin böyle bir cezaya reva görüldüklerini anlamadan 18 gün süren yolculuk sonucu Özbekistan’ın Şarıhan denilen yerine bırakıldık. Hepimizi hamamlara götürüp bitlerimizden temizlediler. Orada başımıza gelenler ise anlatılamayacak kadar acıdır. Sonra bizi kocaman arabalara bindirdiler ve kolhozlara dağıttılar.

Sürgünün Acı Tablosu (II) - Friendz10

Biz bu kolhozlarda çok uzun zaman yaşadık. Bizi beş yıl kalacaksınız diye aldatmışlardı. Biz uzun zaman bekledik, gelip bizi vatanımıza geri götürecekler diye. Buralarda önceleri çok sıkıntı çektik. İhtiyarlardan, hastalardan bilhassa çocuklardan çok ölenler oldu. Aradan 4-5 yıl geçtikten sonra biraz daha rahatladık.

Sürgünün Acı Tablosu (II) - Friendz10

Halkımız bizi vatana geri götürmeyeceklerini anlayınca, vatana dönmek için kendi kendisine çare aramaya başladı. Bu arada Kırım Tatar Millî hareketi ortaya çıktı ve Vatan Kırım’a dönme mücadelesi başladı. Sovyetlerde çıkan gazeteler millî yolbaşçımız Mustafa Cemil’e askere gitmiyor gibi bahanelerle kara çalmaya başladı. Mustafa Cemil tutuklandı ve hapsedildi. O’nun hayatının uzun bir dönemi hapiste geçti.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Gemi Kürekçiliğinde Kölelik Anlayışı
İskitler ve Politikaları

İskitler ve Politikaları

Rüzgar Ülkesi İskitler

Rüzgar Ülkesi İskitler

Ön Asya ve İskitler

Ön Asya ve İskitler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaotik Süreç

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun