Herkese merhaba. Sende “Tunceli’ye gittim ama ne yesem bilemedim” diyenlerdensen eğer bu yazı tam sana göre. Haydi Tunceli’nin yöresel yemeklerine bir bakalım neler varmış.
Listemin ilk sırasında 12 imam çorbası var. Çorba isminin 12 imam olmasının sebebi 12 tane imam olduğu için değil Alevilerin oruç tuttuğu 12 günü temsil ettiği için. Genellikle oruç tutulan zamanda yendiği için bu çorbanın içinde kuru fasulye, yarma, incir, üzüm, ceviz, fındık, fıstık… Yani anlayacağın pek çok besin var.
Buğdaylı bir pilav. Adı döğme pilavı. Tadına doyum olmayan bu pilavı bir de bol tereyağlı yerseniz dünyalar sizlerin olur.
Sırada Tunceli’de en çok sevilen yemeklerden birisi olan soğan aşı var. Hem çok kolay yapılan hem de çok besleyici olan bir yemek.
Tunceli’de çokça sevilen bir yemek daha var karşınızda. Tunceli usulü mantar yemeği diğer mantar yemeklerine benzemez.
Dut gerçekten çok lezzetli meyve. Bir de duttan tatlı yapınca artık daha ne kadar lezzetli olabilir hayal edin.
Son olarak ilginç bir helva ile kapanışı yapıyoruz. Pekmez ilave edilerek yapılan ve harika bir tada ulaşan pekmez helvası tam da yemek sonrası iyi giden tatlılardan.
Tunceli’de ne yenir? Tunceli’nin yöresel yemekleri nelerdir? Tunceli’ye gittiğim zaman neler yiyebilirim? İmam çorbası nedir? Döğme pilavı nedir? Soğan aşı nedir? Mantar yemeği nedir? Dut tatlısı nedir? Pekmez helvası nedir?
Yorumlar
Dut tatlısını ilk kez duydum ve merak ettim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız