SİRON
Kesinlikle aralarında favorim olan sirondur. Hele bir de tavuklu siron, kıymalı siron olarak yapılmışsa. Ayyy iştahım kabardı. Akşam ne yiyeceğimiz belli arkadaşlar. :)
Ayrıca Siron tarifini yöresel lezzetler kategorimizde bulabilirsiniz.
LAHANA SARMASI
Hele bir de etliyse değmeyin keyfime. Yaprak sarmasını ve beyaz lahana sarmasını biliyorsunuz ve illa ki yemişsinizdir. Ama mutlaka Karadeniz’de kara lahana sarmalı yemelisiniz. Onun da en güzelini Yumağan teyzoşum yapar. (Adı tabii ki Yumağan değil ama ben çocukken Ümmühan diyemiyormuşum. O yüzden o hala benim Yumağan teyzem.)
TURŞU KAVURMASI
Önyargılı olmayın. İnanılmaz güzel bir lezzet gerçekten. Biraz soğan, azıcık salça ve dilediğiniz turşu. Hafif turşular ölünce alıyorsunuz. Mükemmel bence, ben salatalık turşusu ve beyaz lahana turşusunun kavurmasını severim. Ama Karadeniz’de genelde kara lahana turşusu ve onun kavurması yenir. Ben kara lahanayı yani bizim deyimimizle pancarı bir tek sarma olarak yiyorum.
Bu arada her sabah kahvaltıda mutlaka kavrulur turşu. O sabah turşu kavrulmamışsa kesin evde turşu bitmiştir.
PANCAR ÇORBASI
Kışın vazgeçilmez yemeğidir kendisi. Ben hiç sevmem ve de yemem. Lakin annemler kışın 3 günde bir yerler. Çünkü yapılan pancar çorbası 2 gün yenir. Üçüncü gün balık yenir. Sonra pancar çorbası yeniden. Kış mönümüz budur, fazlası yok. Çünkü Karadenizli olmak bunu gerektirir.
TÜM OTLAR
Galdirik, sakarca, melocan, pezik…. Bu arada ben kibarca yazıyorum ama aslında şöyle söyleniyorlar; galdirig, melooğcan, pezig :) Egeliler kadar ot yiyor Karadenizliler. Onlar zeytinyağı koyuyorlar biz her şeye yumurta kırıyoruz gibi diyebiliriz. Bakın arkadaşlar bu melocan dediğimiz ot, dikenin ucunda yetişiyor. İnekler bile yemiyor. Ama Karadenizliler asla ziyankar değildir, onu bile yer!
Bunları yoğurtlarsanız da adı size olur ‘Borani’!
*Not: Görsel diken ucu dediğim, melocandır.
HAMSİ PİLAVI/ İÇLİ TAVA
Yemediyseniz kesin yiyin. Mükemmel bir lezzet. Hamsileri sıra sıra diziyorsun içlerine pilav hazırlıyorsun. Ay daha fazla anlatamayacağım, aşırı canım istedi.
KAYGANA
Turşuların, mısır unu ve yumurta ile hazırlanan bir harç ile kızartılmasıdır. Farklı ama güzel bir lezzettir. Meşhur olanı fasulye turşusu ile olanıdır.
Siz hangisini yemek isterdiniz?
Yorumlar
Pancar çorbasına bayılırım
Lahana sarması favorimdir
Siron benim favorim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız